IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Italvolt основа нова компания за батерии в САЩ

Statevolt ще строи завод с капацитет от 54 ГВтч, който ще осигурява годишно батерии за 650 хил. електромобила

18:09 | 20.04.22 г.
<p>
	Ръководителят на Italvolt&nbsp;Ларс Карлстрьом.&nbsp;<em>Снимка: Italvolt</em></p>

Ръководителят на Italvolt Ларс Карлстрьом. Снимка: Italvolt

Главният изпълнителен директор на Italvolt Ларс Карлстрьом създаде нова, базирана в САЩ компания, наречена Statevolt. Новото предприятие ще започне строежа на фабрика за производство на батерии с капацитет от 54 гигаватчаса (ГВтч) в Калифорния, съобщава S&P Global.

Statevolt вече се е договорила с миннодобивната компания Controlled Thermal Resources (CTR) за доставката на литий. 

„Днес сме изправени пред значителен недостиг на литий, който е необходим за задоволяване на търсенето на електрически превозни средства“, изтъква Карлстрьом. „Ние въвеждаме нов, изключително локален бизнес модел, който дава приоритет на устойчивостта във веригата на доставки, за да реши този проблем“, добавя той.

Statevolt води проучвания, за да определи най-доброто местоположение за съоръжението и графика за неговото изграждане. При пълен капацитет гигафабриката ще може да произвежда годишно достатъчно батерии, за да задоволи търсенето на 650 хил. електромобила.

Карлстрьом е основател както на Italvolt, така и на Britishvolt, които произвеждат батерии в Италия и Великобритания.

Според първоначалната сделка CTR ще доставя литий и геотермална енергия от своя планиран обект край Солтън Сий, Калифорния.

„Вярваме, че този модел ще предложи на Statevolt значително предимство в производството на литиево-йонни батерии в мащаб, за да отговори на процъфтяващото потребителско търсене и да създаде добре платени, висококвалифицирани работни места“, споделя Карлстрьом.

Местните източници на литий и енергия ще сведат до минимум въздействието върху околната среда от производството на батерии, ще гарантират по-сигурна верига на доставки и ще улеснят развитието на микроиндустрията в района, добавят от Statevolt.

Бързото налагане на електромобилите и нарастващото търсене на системи за съхранение на енергия подчертават неотложността на разработване на силна и сигурна верига на доставки за батерии в САЩ, коментира главният изпълнителен директор на CTR Род Колуел.

Преди това миннодобивната компания подписа споразумение за стратегическа инвестиция и търговско сътрудничество с автомобилния производител General Motors през 2021 г., което включва доставка на литий за производството на батерии за електромобили.

Британският бизнес на Карлстрьом обяви в началото на март, че е сключил споразумение с Aston Martin за съвместна разработка на батерии за електрически превозни средства. Марката луксозни автомобили е вторият клиент на компанията от автомобилната индустрия. Стартъпът работи още с Locus.

Britishvolt предвижда, че Европа ще се превърне в най-големия пазар за електромобили, като над 50% от продажбите в региона ще представляват именно електрическите превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още