IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 42% скачат продажбите на електромобили в Европа за полугодието

Лидер остава Норвегия, която държи дял от 37% от всички продадени тази година автомобили в сегмента

17:41 | 22.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

195 хил. електрически и хибридни превозни средства са продадени в Европа през първата половина на 2018 г. Това е с 42% повече в сравнение със същия период на 2017 г., сочат данните на The Electric Vehicle World Sales Database, съобщават от пресцентъра на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018*. 

Данните включват всички леки и лекотоварни автомобили с електрически батерии (BEV) и Plug-in Hybrids (PHEV).

51% от всички продажби в сегмента са изцяло на електрически коли, става ясно още от даните. Според проучването автомобилите с горивни клетки също си проправят път, макар и по-бавно и предпазливо – за периода са продадени 87 спрямо 66 за миналата година.

Макар и все още в малки обеми, през първата половина на 2018 г. всички европейски пазари отбелязват ръст в продажбите на автомобили с алтернативно задвижване. Най-бързо се увеличават продажбите в Германия - с 52%.

Лидер в Европа по брой продадени автомобили остава Норвегия, която държи дял от 37% от всички продадени тази година автомобили в сегмента. Според The Electric Vehicle World Sales Database причините са в стимулите - значително спестяване от данъците за електромобили и хибриди, по-ниски оперативни разходи и добре развита зарядна инфраструктура в страната. 

В топ 5 на държавите с най-много продажби на еко возила влизат Великобритания, Франция и Швеция. Навсякъде доставката е средно 4 дни за автомобили на склад и 2 месеца при поръчка за производство – толкова, колкото е за автомобилите с конвенционални двигатели. И удобството се отплаща – според данните на The Electric Vehicle World Sales Database има редица изцяло електрически модели с повече от 10 хил. поръчки в изпълнение, сред които са Hyundai Kona, VW e-Golf, Jaguar i-Pace и Nissan Leaf. Това показва, че в скоро време ще има значителна промяна на съотношението между пазарните сегменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още