IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saab се връща в автомобилния бизнес

Компанията ще превръща оръжейни системи в автопилот

17:16 | 02.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Saab&nbsp;</em></p>

Снимка: Saab 

Марката Saab отново може да стане сериозен играч на автомобилния пазар, въпреки че плановете на ръководството на компанията не предвиждат производството на превозни средства. Авиационното подразделение на марката ще се заеме с адаптация на военни технологии за целите на пътния транспорт.

Идеята е компанията Saab Group, която се занимава с авиационна и отбранителна промишленост, да започне да използва собствени радиолокационни технологии в леките коли. Основен „донор” на тези технологии ще стане най-новият изтребител Gropen E, който е разработен от шведите и чиито доставки на клиентите ще стартират през 2019 г.

В Saab смятат да пригодят направения за самолета радар за използване в стандартни автомобили. Самото устройство използва нови технологии, благодарение на което работи на по-големи разстояние и е далеч по-точен от сега използвания в колите радар. Освен това той може да работи с новия стандарт за пренос на данни 5G.

Едновременно с това специално за изтребителя в Saab са разработили ново програмно обезпечение, в чиято основа е операционна система, работеща на същите принципи като Android. На самолетите тя управлява въоръжението, а на автомобилите ще работи заедно с радара и ще бъда в основата на системите за автономно управление.

По думите на шефа на Saab Group - Хакан Бусхе, вече се водят преговори с някои производители, като компанията се надява да продаде своите разработки на тези, които нямат ресурса да създаване на собствени безпилотни коли. Очаква се това да стане в началото на 2017 г.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
2
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
Марката Saab отново може да стане сериозен играч на автомобилния пазар, въпреки че плановете на ръководството на компанията не предвиждат производството на превозни средства.WTF???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още