IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 197 автомобила са произведени във Великобритания през април

Британското автомобилно производство спадна до най-ниско си ниво след Втората световна война

12:42 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните производители във Великобритания са произвели през април най-малко превозни средства на месец след ерата на Втората световна война, след като пандемията на коронавируса доведе до блокади, които затвориха фабриките.

Производството е спаднало с 99,7% до едва 197 автомобила за месеца, се казва в съобщение на дружеството на автомобилните производители и търговци (SMMT) от петък, цитирано от Bloombeeg. Редица фабрики прекратиха изцяло продукцията на превозните средства през април и вместо това започнаха да изработват лични предпазни средства, включително щитове за лице, визьори и медицински мантии, посочва SMMT.

От началото на 2020 година производството на автомобили в Обединеното кралство е спаднало с 27,6% спрямо първите четири месеца на предходната година, като в рамките на януари - април бяха произведени 121 811 по-малко автомобила, показват данните на SMMT. 



Според анализ на индустриалната асоциация производството на автомобили може да падне под един милион бройки тази година. Това би било по-слабо ниво, отколкото по време на световната финансова и икономическа криза през 2009 г.
"Производителите започват да се измъкват от продължителното затваряне на предприятията в един много несигурен свят и увеличаването на производството ще бъде постепенен процес, така че трябва правителството да работи с нас, за да ускори възстановяването на този фундаментално силен сектор, да стимулира инвестициите и да защити работните места", заяви Майк Хоуз, изпълнителен директор на SMMT.

Автомобилната промишленост на Великобритания се опитва да се върне към живота след застоя, предизвикан от коронавируса. Този месец Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc и Jaguar Land Rover възобновиха производството си в някои от своите местни заводи. Honda Motor Co. и Nissan Motor Co. планират да отворят фабриките си в началото на юни.

През април във Великобритания бяха продадени едва 4311 нови автомобила. Според Bloomberg продажбите съответстват на нивата от 1946 г.  Организацията очаква продажбите на автомобили да се понижат с 27% през годината до 1,68 милиона бройки, което ще е най-ниското ниво от 1992 г. насам.

Този спад е в съответствие със сривовете на други европейски автомобилни пазари, като Франция или Италия, предава DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още