IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дават 1,5 млрд. долара на Rivian за нов завод в Джорджия

Подкрепата е най-голямата в историята на щата и се състои от данъчни кредити, облекчения, субсидии, подготовка на терена и обучение на щатските работници

10:40 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически пикапи Rivian Automotive Inc. ще получи 1,5 млрд. долара федерална подкрепа за изграждане на голям завод близо до Атланта, Джорджия, с което получава силен тласък за затвърждаване на своето присъствие на пазара на електромобили в САЩ, съобщава Bloomberg.

Федералната подкрепа е най-голямата в историята на Джорджия и се състои от данъчни кредити, облекчения, субсидии, подготовка на терена и обучение на щатските работници, информират от Министерството на икономическото развитие на Джорджия. 

Базираната в Ървайн, Калифорния, Rivian е един от най-обещаващите стартъпи за производство на електрически пикапи. Първичното публично предлагане (IPO) на компанията през ноември се превърна в шестото по големина в историята на САЩ, генерирайки повече от 13 млрд. долара за финансиране на растеж. Въпреки това Rivian изпитва затруднения в опита си да увеличи производството на своите продукти в завода си в Нормал, Илинойс, поради проблемите в глобалните вериги на доставка.

Заводът в Джорджия, чието изграждане ще коства 5 млрд. долара, ще бъде бижуто в короната на компанията. Rivian се надява да включи нови модели извън настоящата гама като електрическия пикап R1T и SUV-а R1S.

Концернът определи федералната подкрепа като „крайъгълен камък“ в стремежа ѝ да изгради втори завод.

„Дългосрочното икономическо партньорство обещава да предостави стойност на Rivian, жителите на Джорджия и децата на децата им“, заяви автомобилният производител в съобщение по имейл.

Rivian ще получи 476 млн. долара данъчни кредити, ако изпълни обещанието си да създаде общо 7500 работни места до края на 2028 г. Ако не го направи, компанията ще трябва да връща пари на местните данъкоплатци, коментира Пат Уилсън, комисар по икономическото развитие на Джорджия. Щатът влага още 288 лн. долара в дискреционни разходи под формата на подготовка на терена и програми за обучение на персонала. Данъчните облекчения от четирите окръга, в които се намира заводът, съставляват останалата част от пакета - около 700 млн. долара за 25 години.

„Чиста печалба“

Вложението на окръзите ще доведе до 330 млн. долара данъчни приходи от Rivian, добавя Уилсън.

„Това е огромна чиста печалба“, изтъква той. „Щатът винаги е давал приоритет на работните места - ако създавате работни места в щата, ние ще стимулираме тези работни места“, добавя Уилсън.

Някои жители, чиито домове се намират близо до обекта в Рътлидж, Джорджия, на около 45 минути източно от Атланта, се противопоставиха на проекта, позовавайки се на опасения относно трафика, щетите за околната среда и продължаващото разрастване на градовете. Група във Facebook, посветена на борбата срещу проекта, събра около 3000 членове и привлече политическа подкрепа в лицето на бившия американски сенатор Дейвид Пърдю, който ще се противопостави на действащия губернатор Брайън Кемп на изборите в Джорджия през май.

Инвестицията на Rivian представлява най-големият проект за икономическо развитие в Джорджия от Втората световна война насам. Щатът беше игнориран от множество азиатски и европейски производители на автомобили и разполага само с една фабрика за сглобяване на превозни средства - заводът на Kia Motors в Уест Пойнт, близо до границата с Алабама.

Южнокорейската SK Innovation построи фабрика на стойност 2,6 млрд. долара в Източна Джорджия, за да произвежда батерии за електрически превозни средства, включително за пикапа F-150 Lightning на Ford.

Rivian се ангажира да създаде повече от 7500 работни места и да произвежда годишно по 450 хил. превозни средства в планираната фабрика. Компанията ще плаща на работниците средна годишна заплата от 56 хил. долара, а проектът ще създаде близо 8 хил. непреки работни места, според щатските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още