IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са отхвърлили искане на Tesla за освобождаване от митата на Autopilot

Отказът илюстрира подхода на администрацията на Тръмп за осуетяване на усилията на Китай за разработване на високотехнологични индустрии

12:11 | 04.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американски официални представители в областта на търговията са отхвърлили искане на Tesla за освобождаване от 25-процентните мита, наложени от президента Доналд Тръмп върху произвеждания в Китай „мозък“ Autopilot на автомобилите й Model 3 и други електромобили, съобщава Ройтерс. Това е един от над 1000 отказа за продукти, свързани с плановете за индустриално развитие на Китай.

Според документи на офиса на американския търговски представител (USTR), видени от Ройтерс, искания за изключение от Tesla и други компании за произвеждани в Китай продукти – от самолетни части до инструменти в областта на биотехнологиите, са били отхвърлени, тъй като са били счетени за „стратегически важни“ за програмата „Произведено в Китай 2025“.

Tesla е отказала коментар.

Компанията е подала отделни молби пред USTR за изключване от митата на произвеждания в Китай централен дисплей на Model 3 и за компютъра в колата на Model 3, които още чакат отговор.

“Производствените ни разходи за автомобилите ни в САЩ също бяха засегнати от вносните мита върху някои компоненти, идващи от Китай“, посочи Tesla в понеделник в документ до Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ.

Отказът илюстрира систематичния подход на администрацията на Тръмп за осуетяване на усилията на Китай да разработи високотехнологични индустрии, които според Вашингтон са се възползвали от кражба и принудителен трансфер на американска интелектуална собственост.

Програмата „Произведено в Китай 2025“, която цели да увеличи възможностите на Китай в десет стратегически индустрии, доминирани от САЩ, е в основата на търговските преговори и американските искания за значителни промени в политиките на Китай.

Тези индустрии включват нови енергийни източници и автономни автомобили, полупроводници, аеронавтика, биофармация, роботика и изкуствен интелект.

Икономически вреди

Tesla отправи за първи път искане за изключване на версия 3.0 на системата Autopilot през юли 2018 г., която нарече „мозъка на автомобила“, и предупреди, че „повишените мита върху тази конкретна част причинява икономически вреди на Tesla заради увеличаване на разходите и последствия за рентабилността“.

В писмо от 15 март генералният съветник на USTR Стивън Вогн отбелязва, че агенцията отхвърля молбата на Tesla, защото тя „засяга продукт със стратегическо значение, или е свързана с „Произведено в Китай 2025“, или други китайски индустриални програми“. USTR публикува и отделно писмо, в което отказва и молба за по-ранната версия 2.5 на системата Autopilot.

USTR е получила молби за изключване от митата върху китайски стоки за близо 13 хил. продукта и е отхвърлила 5311 от тях. В 1166 отказа, или над една пета от случаите, като мотив са посочени връзки с „Произведено в Китай 2025“ като в случая с Tesla.

Tesla е съобщила пред USTR, че не е могла да намери производител в САЩ и е допълнила, че „избирането на друг доставчик е щяло да забави програмата Model 3 с 18 месеца“.

Други автомобилни компании също са поискали сходни изключения, но все още не са получили отговор.

В края на юли General Motors поиска освобождаване от 25-процентните американски мита върху произвеждания в Китай спортен автомобил Buick Envision, както и за десетина автомобилни части.

Nissan Motor и Fiat Chrysler Automobiles също подадоха молби за освобождаване на автомобилни части, а Uber Technologies поиска изключение за електрически колела, отдавани под наем чрез приложението Uber.

Дори САЩ и Китай да постигнат търговско споразумение в идните седмици за разрешаване на споровете си, освобождаването на компаниите от мита може да отнеме месеци и дори години. Запознати с разговорите източници казват, че някои мита, особено насочените към индустриите от „Произведено в Китай 2025“, може да останат в сила в рамките на механизъм за правоприлагане.

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви в петък, че начинът, по който ще бъдат отменени митата, ще бъде част от механизма, целящ да гарантира спазване на задълженията на Китай по всички споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още