IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ стартираха разследване срещу Nissan заради заплатите на ръководството

Японският автомобилостроител Нисан е разследван от американския борсов регулатор за заплатите на ръководните му кадри в САЩ

12:28 | 28.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Японският автомобилостроител Nissan е разследван от американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) за заплатите на ръководните му кадри в Съединените щати, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Компанията вече обвини бившия си ръководител Карлос Гон, арестуван в Токио на 19 ноември, във финансови злоупотреби, включително занижаване на декларираните от него възнаграждения. Гон отхвърля обвиненията.

Говорител на Нисан потвърди, че е получено искане от борсовия регулатор в САЩ и оказва пълно сътрудничество.
Комисията проверява дали ръководители на компанията в САЩ е контролирала плащанията им, за да бъдат избегнати подобни обвинения, посочва източник на Bloomberg.

В Япония освен срещу Гон прокуратурата повдигна обвинения и срещу самата Nissan като юридическо лице заради предоставянето на неверните борсови декларации.

Автомобилният магнат беше отстранен от ръководството на Nissan и на Mitsubishi, част от обединението Renault-Nissan-Mitsubishi, а миналата седмица той подаде оставка от ръководството на френската компания Renault.

Френските власти проявяват "бдителност" за поддържането на равновесието между Renault и Nissan, два месеца след ареста на Карлос Гон, заяви вчера в Кайро френският президент Еманюел Макрон, изразявайки загриженост за бившия ръководител на компаниите.

В момента Renault държи 43 процента от Nissan, която притежава 15 процента в Renault, но без права на глас, както и 34 процента от Mitsubishi.

След седмици сътресения в автомобилната група Renault назначи миналата седмица двама ръководители на мястото на Карлос Гон: Жан-Доминик Сенар за председател на управителния съвет и Тиери Болоре за генерален директор.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още