IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scania ще изгражда завод за батерии за електрически камиони в Швеция

Инвестицията възлиза на повече от 100 млн. долара, като строителството на съоръжението трябва да започне в началото на следващата година

11:19 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Шведският производител на камиони Scania планира да инвестира над 1 млрд. шведски крони (116 млн. долара) в продължение на няколко години в завод за сглобяване на батерии за електрически превозни средства в Сьодертеле, близо до Стокхолм, съобщава Ройтерс. 

Компанията, която е собственост на германската Traton, заяви, че първоначалната стъпка ще бъде изграждането на съоръжение с площ от 18 000 квадратни метра, чието строителство ще започне в началото на 2021 г.

Целта е съоръжението да заработи на пълен капацитет до 2023 г., посочват от шведската компания.

„Това е осезаема проява на нашата решимост да поемем водеща роля в електрификацията при тежките превозни средства“, споделя Рутгер де Врис, ръководител на отдела за производство и логистика в Scania.

Според Scania заводът, който ще бъде построен в съседство с фабриката ѝ за сглобяване на шасита в Сьодертеле, ще произвежда батерийни модули и пакети от клетки, които ще бъдат доставяни от фабриката на шведския производител за литиево-йонни батерии Northvolt в Скелефтеа, Швеция.

Шведската компания също не беше подмината от пандемията от коронавирус, която удари глобалния транспорт. През лятото Scania обяви, че планира големи съкращения на персонала , изчислявайки, че разполага в световен мащаб с 5000 служители повече, отколкото е необходимо в резултат на коронавирусната криза.

Главният изпълнителен директор Хенрик Хенриксон посочи, че ще бъдат преразгледани до 5000 позиции, включително до 1000 на нейни служители, известни като "бели якички", работещи в централата в шведския град Сьодертеле. В световен мащаб в компанията за производство на камиони работят около 51 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още