IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schaeffler подписа първия за ЕС договор за доставка на редкоземни метали

Доставчикът се стреми да подсигури доставките на суровини за магнити, които ще използва при изграждането на компоненти за електромобили

12:58 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската компания за автомобилни компоненти Schaeffler сключи сделка за доставка на суровини, за да гарантира наличността на редкоземни магнити в Европа за разрастващия се местен бизнес с електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Това е първото официално споразумение на европейски доставчик или производител на автомобили за доставка на редкоземни елементи в региона.

Европейският съюз (ЕС) засилва инициативата за увеличаване на вътрешното производство на редкоземни метали и супермощни магнити, използвани в електромобилите и вятърните турбини, за да намали зависимостта си от най-големия играч в сектора - Китай. 

Schaeffler е договорила 5-годишно споразумение с норвежката REEtec за доставка на редкоземни оксиди от 2024 г., споделя Андреас Шик, главен оперативен директор на компанията.

Той отказа да посочи стойността на сделката, която трябва да бъде обявена официално по-късно в сряда.

„Ние се превръщаме в доставчик на електрически двигатели и се разрастваме значително“, подчертава Шик в интервю за Ройтерс. „Следователно, от страна на редкоземните метали, имаме нужда от компетентни партньори не само по отношение на стандартната верига на доставка, свързана с Китай, но и при местната верига на доставки в Европа“, добавя той.

Автомобилните производители, които планират електрификация на своята продуктова гама, сключиха договори през последните години с миннодобивни компании за доставка на суровини като кобалт, литий и никел, но подобни споразумения са ограничени в сектора на редкоземните елементи.

През декември американската General Motors Co. се договори за доставяне на редкоземни магнити в САЩ.

ЕС, Великобритания и САЩ се опитват да изградят вътрешни индустрии за добив и обработка на редкоземни метали и магнити, за да диверсифицират доставките спрямо Китай, който доставя 98% от постоянните магнити в Европа.

Schaeffler - лидер в производството на лагери, сред чиито клиенти изпъкват имената на Volkswagen, General Motors и Honda, обикновено купува компоненти от подизпълнители, известни като доставчици от втора група.

Фокусът на компанията върху устойчивостта я тласка да подсигури своите вериги на доставка, свързани с магнитите.

Schaeffler е петият по големина на приходите доставчик на автомобили в Германия, който също ще работи с европейски партньори за производството на постоянни магнити, за чиито суровини отговаря REEtec.

Като развита индустрия с ниски маржове автомобилният сектор е известен с това, че е интензивно фокусиран върху намаляването на разходите, но източници споделят, че е налице широко осъзнаване, че е нужно да се увеличат разходите за редкоземни елементи, за да се направи устойчива индустрията в Европа спрямо външни влияния.

По-чиста технология

Редкоземните елементи се нуждаят от сложна обработка, която може да генерира токсични отпадъци, за да се раздели рудата на 17 отделни елемента и да се получат сплавите, използвани в редица електронни компоненти.

REEtec използва по-чиста технология, която се нуждае от по-малко енергия. При това решение почти всички химикали, използвани при обработката, се възстановяват и използват повторно, споделя главният изпълнителен директор Сигве Спорстьол.

Schaeffler иска да подсигури доставките на постоянни магнити, за да подкрепи плана си да се превърне в основен глобален доставчик за електромобилната индустрия.

ЕС очаква търсенето на постоянни магнити за електромобилите и вятърните турбини да се увеличи до десет пъти до 2050 г., когато блокът трябва да реализира своя план за въглероден неутралитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още