IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Opel вече e сигурна?

PSA и GM са постигнали споразумение, продажбата може да бъде обявена в понеделник

15:06 | 04.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделката за Opel вече e сигурна?

Френският автомобилен производител PSA се е споразумял окончателно с американския концерн General Motors за покупката на европейското му поделение Opel/Vauxhall, съобщава Ройтерс.

Сделката е била подкрепена и от борда на PSA Peugeot-Citroen, така че продажбата най-вероятно ще бъде обявена официално още в понеделник. В потвърждение на това служителите на Opel в Рюселсхайм са били свикани на събрание в кметството в понеделник сутрин.

PSA и General Motors свикаха пресконференция в понеделник, която ще се състои в  9,15 часа централноевропейско време в централата на PSA в Париж. 

Изпълнителният директор на PSA Карлос Таварес е приел искането на американците да не  им противопоставя Opel на китайския пазар. В замяна на това GM ще се погрижи за липсващите милиарди в пенсионната схема на компанията

Чрез покупката на Opel французите разчитат да намалят развойните и производствените си разходи средно с 1 милиард евро годишно, както и да получат достъп до пазари, на които в момента присъстват само символично. GM пък се отървава от европейското си поделение, което вече 16 поредни години е на загуба, и ще може да се фокусира повече върху бизнеса си в Китай. 

Главната пречка в преговорите между двете компании бе свързана с недостигащите 9 милиарда евро в пенсионните схеми на Opel. Според източници, запознати с преговорите, двете страни са постигнали компромис по този въпрос.

Така GM най-вероятно ще попълни по-голямата част от дефицита. За сметка на това французите ще се съгласят с условието да не се състезават чрез Opel на китайския пазар, където GM залага много на своите марки Chevrolet и Buick.

Главният изпълнителен директор на Peugeot-Citroen Карлос Таварес планира "светкавично" да подмени моделната гама на Opel, като използва френски платформи. Той вече пое ангажимент да не прибягва до сериозни съкращения на работни места в германските заводи на компанията. Не е ясна обаче съдбата на производството във Великобритания, без друго застрашено от Brexit.

Към момента Opel има около 38 000 служители в седем европейски страни, от които  19 000 в Германия. Във федералната република заводите са в Рюселхайм, Кайзерслаутерн и Айзенах.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Ivel
преди 7 години
А така де, тия от Опел са като *** кон, едвам избегнаха съдбата да станат искински Москвич през 2009, тогава им се размина на косъм да ги купи руската Сбербанк и сега ще стават Пежо или Ситроен, на кой каквото повече му харесва или нехаресва, това изобщо няма значение. Всъщност може пък и да е за добре, кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още