IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на BMW: Нашата офанзива при моделите дава резултат

Все още никой не знае точно колко бързо електромобилите ще успеят да се наложат на глобалния пазар, предупреждава Харалд Крюгер

16:09 | 16.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на BMW AG Харалд Крюгер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на BMW AG Харалд Крюгер. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на BMW AG Харалд Крюгер защити репутацията си на годишната среща на ръководството и акционерите, като подчерта добрите резултати на луксозните модели в САЩ и ръста на продажбите на фона на понижението в Китай, съобщава Bloomberg.

BMW се бори заедно със своите конкуренти срещу спада при търсенето след години на растеж в автомобилната индустрия и рекордно високите разходи за технологичния преход. 

След предупреждението относно печалбата през 2018 г. вторият по големина производител на луксозни автомобили в света преживя труден старт на 2019 г.

Това, както и загубата на позиции на пазара на електромобили, увеличи натиска върху Крюгер.

„Сигурен съм, че можем да продължим нашето успешно развитие, особено сега, когато нашата офанзива при моделите дава резултат“, споделя ръководителят, обръщайки се към акционерите по време на срещата.

Концернът, който планира да пусне на пазара 21 нови или подобрени модели до края на годината, обяви първата си загуба от десетилетие в основната си автомобилна дивизия през първото тримесечие на годината, след като задели 1,4 млрд. евро за евентуалната глоба, която Европейският съюз (ЕС) може да наложи заради замърсяването.

Дори и ако се изключи наказанието, отделът пак отбелязва спад в продажбите до тяхното най-ниско ниво за последните десет години.

Крюгер пое ангажимент да увеличи продажбите на луксозните модели на BMW, като те трябва да надхвърлят тези на Mercedes до 2020 г., след като изгуби първата позиция от своя конкурент в това отношение още през 2016 г.

В годината до април Mercedes води на BMW при глобалните доставки с марж от 52 340 автомобила, като по този показател баварската компания отчита ръст от 0,8 на сто спрямо 5,6%, регистрирани от притежаваната от Daimler компания.

Базираната в Щутгарт Mercedes остава стабилна дори и на китайския пазар.

BMW беше една от първите големи автомобилни компании, които се насочиха към електрическите превозни средства, пускайки модела i3 през 2013 г., но прекрати временно процеса по създаване на нови електромобили с батерии, след слабите продажби.

В същото време Jaguar, Mercedes и Audi започнаха да предлагат нови поколения електрически превозни средства, задвижвани чрез батерии.

Планът на BMW предвижда да бъдат пуснати в продажба 12 нови електрически модела до 2025 г., като Крюгер защити своя предпазлив начин на действие, като посочи, че никой реално не знае колко бързо точно ще успеят електромобилите да вземат превес в глобален мащаб.

Планът на BMW контрастира на стратегията на Volkswagen за инвестиции в размер на 30 млрд. евро в производството на 70 нови модели електромобили до 2028 г.

„Не вярвам, че ще е мъдро, от гледна точка на бизнеса, да се слагат всички яйца в една кошница“, коментира още Крюгер, определяйки плъгин моделите и тези с горивни клетки като „алтернативи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още