IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Nissan Карлос Гон е отрекъл обвиненията за финансови злоупотреби

Гон е казал пред следователите, че не е имал намерение да понижава данните за своите възнаграждения във финансовите документи

10:17 | 25.11.18 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бившият председател на съвета на директорите на японския автомобилен концерн Nissan-Renault Карлос Гон, който бе арестуван в понеделник за финансови злоупотреби, е отрекъл обвиненията на токийската прокуратура срещу него, предаде японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс.

Гон, който не е правил публични изявления, е казал пред следователите, че не е имал намерение да понижава данните за своите възнаграждения във финансовите документи и е отрекъл обвиненията срещу него във връзка с това, отбеляза японската телевизия, без да сочи източници, нито подробности за тази информация.

Гон и още един член на съвета на директорите на Nissan-Renault - Грег Кели, бяха арестувани на 19 ноември, след което бяха уволнени от постовете им в компанията. Влизащите в съюз с Nissan компании - френската Renault и японската Mitsubishi, ще разгледат утре въпроса за уволнението на Гон. 

Според следствието Гон е трябвало да получи около 8 млрд. йени (около 71 млн. долара) от Nissan след напускането на компанията като компенсация и заплащане по договорите за консултантски услуги. Именно тази сума представлява разликата между официалните доходи на Гон на шефския пост на концерна за периода от 2010 до 2017 г., посочени в данъчната му декларация, и реалните, които, според следствието, той е укрил. Според японското законодателство в документите за доходите трябва да се посочват и размерите на компенсацията при напускане, дори и тя да бъде изплатена след напускането на компанията. Така в случая на Гон тази сума ежегодно се е увеличавала с по около 1 млрд. йени (8,8 млн. долара).

Грег Кели обаче, според Ен Ейч Кей, в показанията си е защитил компенсацията на Гон, като казал, че тя е обсъдена с ръководството на компанията и е изплатена по надлежния ред.

Японската прокуратура твърди, че Гон и Кели са се сговорили да посочат наполовина занижени цифри за изплатените на Гон възнаграждения от Nissan за 5-годишен период, от 2010 г., възлизащи на 10 млрд. йени (88 млн. долара). Компанията е посочила и много други нарушения, отбелязва Ройтерс.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още