IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Volkswagen отрече да е имало картел между германските автогиганти

По думите на Мюлер германските автопроизводители са си сътрудничили по въпроси за стандартизация

15:29 | 25.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разследваните по подозрения за картел германски автопроизводители не участват в тайно фиксиране на цените, заяви Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Volkswagen (VW), цитиран от Ройтерс.

Антитръстовите институции в Европейския съюз (ЕС) разследват VW, Daimler и BMW в рамките на проверка дали концерните тайно са определяли цените при дизеловите и други технологии в продължение на десетилетия.

„Не знам за фиксиране на цените“, каза Мюлер по време на конференция в Щутгарт. „Ние много уважаваме антитръстовите закони“, допълни той. 

Във вторник главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цече заяви, че сътрудничеството между германските конкуренти е за доброто на клиентите и не им е навредило.

През юли европейските регулатори обявиха, че разследват германските автомобилни концерни, след като списание Der Spiegel съобщи, че Daimler, BMW, VW и поделенията му Audi и Porsche са правели тайни договорки в ущърб на клиентите и чуждестранните конкуренти.

По думите на Мюлер германските автопроизводители са си сътрудничили по въпроси за стандартизация, при това в рамките на Сдружението на германската автомобилна индустрия (VDA). Мюлер не дава повече подробности за това сътрудничество.

Също в сряда Мюлер заяви, че VW може да приеме китайския компромис за квоти за електромобили с цел справяне със замърсяването на въздуха. Пекин настоява електрическите и хибридните автомобили да съставляват поне 20% от продажбите до 2025 г. Затова китайските власти планират да облекчат регулациите за смесените дружества, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още