IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на VW се обръща за подкрепа към акционерите за удължаване на договора си

Херберт Дийс е отправил апел към фамилиите Пиех и Порше, тъй като надзорният съвет на групата се противопоставя на идеята за запазване на лидерската позиция

19:24 | 27.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс. <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс е поискал от фамилиите, които притежават мажоритарен дял в компанията, да подкрепят удължаването на договора му в опит да помогне на производителя да излезе от задънената, в която е попаднал по отношение на смяната на ръководството, съобщава Channel News Asia. 

Апелът, отправен от Дийс към семействата Пиех и Порше, е предизвикан от факта, че ръководителят на групата беше принуден да се откаже от отговорността за марката VW като условие, което му позволява да остане на лидерския пост в концерна.

Договорът на Дийс трябва да изтече през 2023 г., след като той беше назначен за ръководител на марката VW през 2015 г. и за изпълнителен директор на групата през април 2018 г.

Германските компании са склонни да обсъждат удължаването на договорите само в последната година преди тяхното подновяване. В случая обаче Дийс се бори да спечели подкрепата на акционерите за ключови реформи в рамките на групата, които трябва да бъдат осъществени през следващите няколко години.

Плановете на Дийс включват назначаването на Арно Антлиц като главен финансов директор на групата и Томас Шмал – като директор на обществените поръчки, като и двамата са близки съюзници на ръководителя на VW.

Дийс обаче се сблъска с опозицията на голяма част от представителите на надзорния съвет както за подкрепените от него кандидати, така и за подновяването на договора му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още