IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорите няма да показват бележки за платена електронна винетка

Проект на наредба за електронната система за таксуване е предложен за обществено обсъждане

11:57 | 01.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Шофьорите няма да бъдат длъжни да представят документ за електронна винетка или доказателство за извършено плащане. Проверката на контролните органи  ще става по електронен път.

Това предвижда проект на Наредба за смесената система за таксуване на база време и на база изминато разстояние, публикувана от регионалното министерство за обществено обсъждане.

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни без промяна на цените. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица.

В проекта е доразвита уредбата за плащането на пътни такси. Това ще може да става в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване. 

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на колата, държавата на регистрация, категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща като съобщение на имейл адрес, ако такъв е посочен при купуването й. Тя ще се отразява и в електронната система, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомобилите над 3,5 т ще плащат тол такса за изминато разстояние след 16 август 2019 г.

Отчитането ще става чрез бордово устройство. Водачите без такова устройство ще плащат тол такса чрез еднократна маршрутната карта.

В проекта са регламентирани и изискванията, на които трябва да отговарят доставчиците на услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние, за да бъдат вписани в националните електронни регистри.

Проектът може да бъде намерен на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществени консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 5 години
хахахахаха, верно ли ... е как сте направили тая иновация ? Мислех че електроните услиги без артия не може !!! Още се чудя що стоя в тая държава с *** на власт ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още