IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландски разработчик ще строи гигафабрика за батерии за електромобили

AMTE Power планира да увеличи годишния си производствен капацитет до 2 ГВтч през 2022 г.

22:22 | 16.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

AMTE Power е шотландски технологичен разработчик, основан през 2013 г. от Кевин Брандиш и още няколко негови колеги, отделили се от компанията за отбранителни технологии QinetiQ, пише The Scotsman.

AMTE успя да набере значителни средства по-рано тази година, след като беше листната на т.нар. Алтернативен инвестиционен пазар, част от Лондонската фондова борса.

Фирмата е един от едва петте британски производители на клетки за батерии със производствено съоръжение, което може да се похвали с втория по големина производствен капацитет в рамките на Великобритания. 

В допълнение към своето съоръжение в Терсо, Шотландия, компанията сключва рамково споразумение, регулиращо достъпа до т.нар. британски Индустриален център за батерии, разположен на площ от 18 500 кв. м в Ковънтри, като през 2022 г. AMTE възнамерява да поеме ангажимент за изграждане на ново съоръжение в Обединеното кралство с годишен капацитет от около 2 гигаватчаса (ГВтч).

„В резултат на допълнителните средства, набрани по време на първичното публично предлагане (IPO), компанията ускори инвестициите в своите работници и подготвителната дейност около гигафабриката, което доведе до увеличаване на оперативните разходи“, посочват от AMTE.

Компанията отчита приходи в размер на 3,8 млн. паунда от проекти през периода, от които 29 процента са били признати за току-що завършената фискална година.

Приходите се състоят както от безвъзмездни средства от британското правителство и Европа, така и от приходи от търговско развитие, произтичащи от силната ангажираност към клиентите.

„Ключова част от стратегията на компанията е насочена към увеличаване на съществуващите производствени мощности до годишен капацитет от приблизително 2 ГВтч във Великобритания“, изтъква концернът. „Компанията води редовен диалог с представители на британското правителство, за да си осигури финансиране за разширяване на производствения капацитет през 2022 г.", добавят от AMTE.

Според Брандиш компанията се намира във „вълнуващ момент от своето развитие“.

„Съвсем наскоро бяхме избрани от Центъра за усъвършенстване на правителството на Обединеното кралство да ръководим нов проект за автомобилни клетки, включващ прякото участие на няколко от глобалните лидери в автомобилостроенето, които ще тестват нашите батерии“, изтъква Брандиш.

Плановете на концерните относно електромобилите, съчетани с ясния ангажимент на британското правителство да превърне страната в глобален производствен център за батерии, създава идеална среда за AMTE Power, смята Брандиш.

„Въпреки това фокусът ни остава върху изграждането на клетки за различни специализирани пазари“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още