IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската Northvolt ще прави батериите за електромобилите на BMW

Те ще се правят в новия завод на компанията в Северна Швеция, където планира да получава 100% от енергията си от възобновяеми източници

17:15 | 17.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Шведската Northvolt ще прави батериите за електромобилите на BMW

Германският автомобилен производител BMW подписа договор аз 2 милиарда евро с шведската компания с Northvolt за батерии за своите електрически автомобили. Във време, в което азиатските доставчици доминират в производството на батерии, сделката между Northvolt на BMW сигнализира за промяна във веригата на доставки за европейските автомобилни производители с акцент върху устойчивостта и дългия жизнен цикъл на акумулаторите, съобщава Automedia.bg.

Northvolt ще произвежда батериите за BMW в новия си мега завод, който се строи в Северна Швеция, където планира да получава 100% от енергията си от възобновяеми източници, по-специално от вятърни и водноелектрически централи. Компанията смята да започне производството в новия завод през 2024 г., където също така планира да рециклира по 25 000 тона стари батерии годишно.

В допълнение към рециклирането, Northvolt ще търси суровини като кобалт и литий за своите батерии. BMW планира да се откаже от използването на редки метали в своите електрически двигатели от пето поколение от следващата година.

В момента германският автомобилен концерн получава батерии от Samsung SDI и от китайския производител CATL, който също така строи нов завод в Ерфурт. С помощта на тези компании BMW планира да произвежда батерии за своите електрически превозни средства в близост до производствените си фабрики в Германия, Китай и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още