IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните доставки на Xpeng за октомври подкрепят ръста в цената на акциите ѝ

От началото на годината концернът е доставил общо 66 542 превозни средства

12:57 | 01.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн Xpeng Inc. заяви, че е доставил повече от 10 000 електрически автомобила през октомври, като новината оскъпи акциите на листнатата в Хонконг компания през първата сесия от седмицата, съобщава CNBC. 

Xpeng е доставил общо 10 138 електромобила през миналия месец, което показва спад спрямо отчетните през септември 10 412 превозни средства. Това обаче все пак представлява увеличение от 233% на годишна база и е вторият пореден месец, в който компанията доставя над 10 000 автомобила.

Книжата на Xpeng поскъпнаха с около 2,7% в края на редовната търговия на борсата в Хонконг.

Докато автомобилните концерни по света продължават да изпитват затруднения относно недостига на полупроводници, Xpeng успява да излезе от кризата почти невредим, заявявайки по-рано, че недостигът на чипове е „ограничен“.

Доставките през октомври включват 6044 броя от водещия седан P7, като тук ръстът на годишна база достига 187%. Още 3657 броя от моделите G3 и G3i са доставени в рамките на миналия месец, отчитайки рекордно високо месечно ниво, откакто превозните средства бяха пуснати в продажба през декември 2018 г.

Компанията е доставила и 437 броя от седана P5, чийто пазарен дебют беше осъществен през септември.

Общите продажби на Xpeng надхвърлят 100 000 превозни средства, изтъкват от концерна, като само от началото на тази година те достигат 66 542 броя, което представлява ръст от 289% на годишна база.

Xpeng се сблъсква с нарастващата конкуренция на пазара на електрически превозни средства в Китай в лицето на местните производители като Nio и Li Auto, както и от утвърдени концерни като подкрепяния от Уорън Бъфет BYD и Tesla на Илон Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още