IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур забранява покупката на нови дизелови автомобили след 2025 г.

Страната планира да разположи 60 хил. зарядни станции за електрически превозни средства до 2030 г.

11:59 | 04.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Сингапур ще забрани регистрациите на нови дизелови автомобили след 2025 г., след като по-рано обяви, че забраната ще влезе в сила през 2030 г., съобщава Ройтерс. По този начин страната увеличава мерките и усилията за намаляване на емисиите на парникови газове от автомобилния транспорт. 

Около 2,9% от леките коли в Сингапур използват дизел, докато делът на това гориво сред такситата достига 41,5%, според данните на местния регулатор за сухоземен транспорт. Повечето товарни превозни средства и автобуси в страната също използват дизел, като те няма да бъдат засегнати от новите цели, които бяха обявени от правителството.

Сингапур планира да разположи 60 хил. зарядни станции за електрически превозни средства до 2030 г., като две трети от тях ще бъдат инсталирани на обществени паркинги, а останалите – в частни обекти.

Ще бъде създаден нов държавен орган, който да следи политиката, свързана с електромобилите, а по-късно през този месец се очаква да бъдат проведени консултации относно участието на частния сектор в инициативата.

„Тези мерки ще подкрепят целите на Сингапур да прекрати регистрациите на нови дизелови автомобили и таксита от 2025 г., което ще доведе до премахване на изкопаемите горива от автомобилния сектор от 2040 г.“, изтъква регулаторът за сухоземен транспорт на страната.

Около 15% от паркингите към новите социални жилища ще бъдат снабдени със зарядни пунктове. Правителството обяви поредица от съпътстващи мерки за намаляване на въглеродните емисии, включително по-голям акцент върху соларната енергия, засаждане на 1 млн. дръвчета, разширяване на железопътната и велосипедната мрежа и намаляване на отпадъците, изпращани към сметищата, с 20 на сто през следващите пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
viktor123
преди 3 години
Надявам се и в Европа скоро да ги забранят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още