Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

SK Innovation планира да отдели своя бизнес с батерии в отделна компания

Третият по големина конгломерат в Южна Корея планира да сформира SK Battery през октомври, след като поиска одобрението на акционерите на 16 септември

SK Innovation планира да отдели своя бизнес с батерии в отделна компания

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският разработчик SK Innovation ще отдели своето звено за батерии за електромобили, тъй като планира да увеличи значително производството, за да отговори на нарастващото търсене в глобален план, съобщава Bloomberg.

Третият по големина конгломерат в Южна Корея планира да сформира SK Battery през октомври, след като поиска одобрението на акционерите на 16 септември.

Компанията също така ще отдели своите операции по проучване и добив на петрол в ново предприятие. Така и двете компании ще станат изцяло дъщерни дружества. 

Още по темата

SK Innovation планира да увеличи производствения си капацитет относно батериите до 200 гигаватчаса до 2025 г. от около 40 гигаватчаса в момента.

Компанията се стреми да произвежда 500 гигаватчаса батерии до края на десетилетието. Разширението е част от плана ѝ да инвестира 30 трлн. вона (26,2 млрд. долара) до 2025 г., за да постигне въглероден неутралитет при всички свои операции до 2050 г.

Отделянето на бизнеса с батерии ще го улесни да набере средства за разширяването си, вместо да се конкурира с други звена на SK Innovation.

Изпълнителният директор на концерна Ким Джун заяви през юли, че ако SK търси първично публично предлагане (IPO) на бизнеса с батерии, ще разгледа всички възможни опции, в това число и листване на Nasdaq.

Междувременно средствата за разширяване на бизнеса с батерии ще бъдат набирани от вътрешни ресурси, както и чрез дълг.

Търсенето на батерии се повишава значително през тази година, тъй като правителствата стимулират потребителите да купуват електрически автомобили като част от усилията им за намаляване на въглеродните емисии.

Глобалните продажби на батерии за електромобили през първата половина на 2021 г. нараснаха двойно, водени от китайските производители, според проучване на SNE Research.

SK Innovation заяви, че поръчките ѝ за батерии вече възлизат на 1000 гигаватчаса, което се равнява на около 130 млрд. вона.

Конкурентът LG Chem обяви, че ще инвестира 10 трлн. вона (8,7 млрд. долара) до 2025 г., за да ускори „устойчивия растеж“ в рамките на своите операции за производство на материали за батерии и други бизнес инициативи, присъединявайки се към други местни индустриални гиганти в прехода към по-екологични практики

Частният сектор в Южна Корея вече обявява мащабни инвестиционни планове за намаляване на своя въглероден отпечатък и за насърчаване на устойчив растеж. Lotte Chemical Corp. обяви, че ще вложи 4,4 трлн. вона до 2030 г. за стимулиране на производството на водород.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Polestar показа кросоувъра Polestar 3, ще разработва собствена платформа