IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda е готова да влезе в Топ 5 на най-продаваните марки в Европа до 2030 г.

Чешкият концерн планира да изпревари конкурентите Ford и Toyota

16:01 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чешкият автомобилен производител Skoda се стреми да задмине американския си конкурент Ford и японския концерн Toyota, за да се превърне в петата по размер на продажбите марка в Европа до 2030 г., заяви главният изпълнителен директор на компанията Томас Шефер, цитиран от Automotive News Europe.

Шефер визира новия компактен модел Fabia, който се очаква да бъде пуснат в продажба по-късно тази година при начална цена под 14 хил. евро.

Понастоящем Skoda заема осмо място по продажби при марките в Европа, според данни за 2020 г., предоставени от Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА). 

За да постигне това, Skoda ще трябва да изпревари Ford и Toyota, за да влезе в Топ 5. Германската марка Volkswagen остава най-продавания бранд за 2020 г., следван от Renault, Peugeot, Mercedes-Benz и BMW.

През изминалата година Skoda успя да продаде 643 019 автомобила в Европа, като продажбите ѝ отчетоха спад по време на пандемията от коронавирус, но въпреки това производителят увеличи своя пазарен дял от 4,8% до 5,4 на сто.

За 2020 г. Skoda е втората по-размер на продажбите марка в портфолиото на германската група Volkswagen за Европа, отстъпвайки единствено на едноименния водещ бранд.

През първите пет месеца на 2021 г. Skoda вече изпреварва Ford, Mercedes и BMW, заемайки пето място в Европа, точно зад Toyota, изчисляват от АСЕА.

Продажбите на чешката марка са стимулирани от пазарната реализация на новото поколение Octavia compact, най-продаваният автомобил на Skoda, който се появи на пазара през 2020 г.

Производителят също така пуска и своя изцяло електрически компактен  SUV Enyaq, нейният първи модел, базиран на MEB платформата на Volkswagen.

Според Шефер компанията има проблеми с изпълнението на поръчките. „Сблъскваме се със значителен недостиг при доставките (на Enyaq)“, посочва той.

Ръководителят на Skoda предупреди, че марката ще трябва да затвори своите чешки заводи за една седмица поради продължаващия недостиг на чипове, описвайки това като „бедствие“ за компанията.

„Запасите ни са достигнали исторически минимум. Не можем да направим нищо. Трябва да се надяваме, че нещата ще се успокоят през втората половина на годината“, посочва Шефер.

Skoda, най-големият износител в Чехия, е доставила 1,05 милиона автомобила в световен мащаб през 2020 г., което представлява 19-процентен спад на годишна база в условията на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още