IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda планира да съкрати 2% от своя административен персонал в Чехия

В страната работят около 34 000 служители на компанията

21:30 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Martin Divisek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Автомобилният концерн Skoda Auto, част от групата на германския производител Volkswagen, планира да съкрати 2% от своите административни работни места в Чехия през 2021 г., съобщава Ройтерс.

Skoda, най-големият износител в Чехия, разполага с около 42 000 служители в световен мащаб. Въпреки че по-голяма част от този персонал са наети на местно ниво, компанията отказа да даде подробности за местната работна сила или какъв е броя на административните длъжности. 

Местната информационна агенция CTK изчислява броя на служителите на Skoda в Чехия на 34 000.

„Тази година ще можем да намалим административния персонал с 2% благодарение на развитието на демографската крива и естествените колебания“, посочва говорителят на Skoda Томаш Котера в отговор на въпроси по имейл. „Стремим се да постигнем това, без да съкращаваме хората по организационни причини“, допълва той.

По-рано в четвъртък синдикатите в Skoda заявиха, че компанията планира да намали "косвения" персонал - т.е. тези работници, които не участват в действителното производство - с 5% всяка година за периода от три години до 2023 година включително.

Skoda отказа да коментира тази цифра.

В края на миналата година компанията заяви, че ще увеличи производствения си капацитет в Чехия до 2023 г., след като производството а модела Superb се измести в завода на Volkswagen Group в Братислава, Словакия, през 2023 г.

Нуждата на Skoda от допълнителен производствен капацитет тласна VW да търси варианти за изграждане на нов завод, като опциите бяха свързани с Турция и България, където да се измести производството на Superb и Passat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още