IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda ще разширява производствения капацитет в Чехия от 2023 г.

Планът предвижда изграждането на нови модели, в това число и електрически коли, след като производството на Superb бъде изместено в Братислава

14:25 | 17.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чешкият автомобилен производител Skoda ще увеличи производствения си капацитет, който не ѝ достига през последните години, след като производството на модела Superb се измести в завода на Volkswagen Group в Братислава, Словакия, през 2023 г., съобщава Automotive News Europe.

В момента Superb се сглобява в завода на Skoda в Квасини, Чехия, наред със SUV моделите Karoq и Kodiaq.

Последната петгодишна инвестиционна програма на VW включва преместване на производството на Superb в Братислава. Производството на модела на германската марка Passat, който сега се сглобява в завода ѝ в Емден, Германия, също ще бъде преместено в Братислава. 

Прехвърлянето на Superb ще позволи на Skoda да изгражда повече SUV модели, като в същото време ще ѝ предостави допълнителен свободен капацитет за нов, неназован модел, изтъкват от Skoda.

"Клиентите ще се възползват от цялостното увеличение на производствения капацитет, който ще бъде подкрепен от по-кратки срокове за изпълнение", се казва в изявление на Skoda.

По-рано чешкият концерн заяви, че в Квасини ще започне изграждането на електрически автомобил, който ще използва нова, по-евтина платформа.

Понастоящем производството на по-малкия SUV модел Karoq е разпределено между заводите в Квасини и  този в Млада Болеслав, който е основният производствен център на Skoda в Чехия.

В Квасини Skoda също така изгражда и SUV модела Ateca на марката Seat, като остава неясно дали този модел ще продължи да се произвежда там.

Нуждата на Skoda от допълнителен производствен капацитет тласна VW да търси варианти за изграждане на нов завод, като опциите бяха свързани с Турция и България, където да се измести производството на Superb и Passat.

Наскоро обаче Херберт Дийс, изпълнителният директор на VW, заяви, че концернът се отказва от този план заради пандемията и геополитическите сътресения, насочвайки се към по-евтината опция за разширяване на производствения капацитет на завода в Братислава.

В съоръжението в Братислава се изграждат моделите VW Touareg, Audi Q7, Audi Q8 и Porsche Cayenne, наред с VW Up, Skoda Citigo и Seat Mii. Купетата за SUV модела на Bentley Bentayga също се произвеждат в този завод.

VW ще изгради нова поточна линия и нов сервиз в завода в Братислава като част от разширението, което ще струва близо 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още