IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda ще съкрати производството в края на юли заради недостига на чипове

Компанията планира да премахне временно няколко смени преди планираната годишна двуседмична почивка в началото на август

22:31 | 22.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Чешката автомобилна марка Skoda Auto, притежавана от германската група Volkswagen, ще премахне временно няколко смени преди планираната годишна двуседмична почивка, тъй като продължаващият недостиг на чипове блокира части от производството, съобщават пред Ройтерс работнически организации. 

Годишният планиран платен отпуск за работниците в заводите на Skoda е насрочен за първите две седмици на август, но някои смени ще бъдат премахнати още на 28 юли, посочват от синдикатите.

Според изчисления на местната информационна агенция CTK в Чехия работят общо 34 хил. служители на Skoda, като в глобален мащаб техният брой достига 42 хил.

През март компанията заяви, че планира да съкрати 2% от своите административни работни места в Чехия през 2021 г.

„Тази година ще можем да намалим административния персонал с 2% благодарение на развитието на демографската крива и естествените колебания“, посочва говорителят на Skoda Томаш Котера в отговор на въпроси по имейл. „Стремим се да постигнем това, без да съкращаваме хората по организационни причини“, допълва той.

В края на миналата година компанията заяви, че ще увеличи производствения си капацитет в Чехия до 2023 г., след като производството на модела Superb се измести в завода на Volkswagen Group в Братислава, Словакия, през 2023 г.

Недостигът на полупроводници помрачава глобалната автомобилна индустрия вече повече от половин година. Редица компании вече обявиха свиване или пълно преустановяване на производството в някои свои съоръжения. В сряда германската група Daimler понижи очакванията си за продажбите на своето звено за луксозни автомобили Mercedes-Benz заради дефицита на компоненти.

В същото време конкурентът BMW предупреди, че почти всички негови фабрики в Германия са засегнати от продължаващия глобален недостиг на полупроводници, който към момента не позволява на концерна да завърши производството на 10 000 превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още