IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda значително ограничава производството на автомобили до края на годината

Проблемите на автомобилния концерн могат да помрачат цялостното възстановяване на икономиката на Чехия

10:33 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чешкият автомобилен концерн Skoda ще „намали значително или дори ще спре" производството в своите фабрики от 18 октомври до края на годината заради световния недостиг на чипове, който продължава да помрачава автомобилната индустрия, съобщава Ройтерс.

„Дори Skoda Auto не е в състояние да избегне тази световна криза“, посочва говорителят на Skoda Томаш Котера. 

Автомобилостроенето в Централна Европа се сблъсква с най-големите ограничения в производството досега, като икономистите посочват, ще това ще доведе до намаляване на прогнозите за икономически растеж на Чехия.

Skoda, собственост на германската група Volkswagen, е най -големият износител на Чехия.

Марката вече е произвела десетки хиляди автомобили, които не могат да бъдат продадени, тъй като чакат доставките на чипове. Забавянията при дилърите от поръчката доставката вече продължават месеци.

Котера добавя, че Skoda иска да се съсредоточи върху това да осигури възможно най-скоро онези автомобили, които стоят недовършени и са поръчани от клиентите.

Поради прекъсването в заводите на Skoda общото производство на автомобили в страната за 2021 г. ще се доближи до нивата от миналата година – 1,15 млн. броя, съобщи Чешката асоциация на автомобилната индустрия. Преди това асоциацията очакваше през тази година да бъдат произведени 1,3 милиона автомобила.

Несигурността в автомобилната индустрия се превръща в голяма тежест за Централна Европа, принуждавайки икономиките да разчитат повече на възстановяването на сектора на услугите или на разходите на домакинствата, за да стимулират растежа.

Данните в четвъртък показват, че промишленото производство в Чехия е намаляло през август на годишна база за първи път от февруари насам на фона на резкия спад в производството на автомобили.

Освен Skoda, която спря местното си производство в края на септември, японският концерн Toyota също беше принуден да намали производството в завода си в Колин, включително през септември.

Унгария, където Mercedes-Benz и Suzuki трябваше да ограничат своите операции, също отбеляза спад на производството с повече от очакваното заради проблемите на автомобилния сектор. Производството в Германия, основният търговски партньор на региона, се понижава през август.

Представянето на Skoda през последните месеци е в рязък контраст с първото полугодие, когато концернът отчете увеличение на глобалните доставки на превозни средства до 515 300 броя спрямо 426 700 броя за същия период на 2020 г., а оперативната печалба нарасна с 327% до 974 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още