IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите суровини помрачават прогнозата на Toyota за печалбата за 2022 г.

Концернът очаква разходите за суровини да нараснат двойно до 1,45 трлн. йени

10:34 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. предупреди, че оперативната печалба за тази година може да спадне с една пета "поради безпрецедентно увеличение на разходите за суровини и логистика" на фона на 33-процентния спад на печалбата за четвъртото фискално тримесечие, който изтри над 5% от стойността на акциите на компанията в края на редовната търговия в Токио, съобщава Ройтерс. 

Toyota заяви, че очаква разходите за суровини да нараснат двойно до 1,45 трлн. йени (11,1 млрд. долара) през фискалната година, която започна в началото на април.

Най-големият автомобилен производител в света по обем на продажби, който се представи добре през първите месеци от кризата с глобалния недостиг на чипове, сега се присъединява към своите конкуренти в ограничаването на производството заради продължителния дефицит на полупроводници и новите коронавирусни ограничения в Китай.

За текущата фискална година прогнозираната от Toyota оперативна печалба се свива до 2,4 трлн. йени от почти 3 трлн. йени през предходната година, което е и доста под очакваните от анализатори 3,36 трлн. йени, според анкета на Refinitiv.

През тримесечието януари-март печалбата на автопроизводителя е спаднала с една трета на годишна база до 463,8 млрд. йени, изоставайки от медианната оценка на пазарните експерти за 521,1 млрд. йени.

Рязкото обезценяване на йената до най-ниските ѝ стойности от две десетилетия насам работи в полза на японската автомобилна индустрия, ориентирана към износ. Но нарастващите разходи за суровини и прекъсванията на глобалната верига на доставки, изострени от строгите коронавирусни мерки в Китай, оказват натиск върху рентабилността.

Очаква се местните конкуренти на Toyota Nissan Motor Co. и Honda Motor Co. да обявят своите финансови резултати съответно в четвъртък (12.05) и петък (13.05).

Във вторник Toyota намали целта си за глобалното производство за май с около 50 хил. превозни средства до около 700 хил. броя, тъй като планира да спре работата на 14 производствени линии в осем японски фабрики за до шест дни този месец поради ограниченията в Китай.

Предвидените ограничения следват няколко съкращения в производствения план на Toyota между април и юни.

В края на април компанията успя да надмине целта си за продажбите за фискалната 2021 г., отбелязвайки 9,51 млн. броя продадени превозни средства. Toyota беше подкрепена от силните обеми през март – 903 031 автомобила, последния месец на фискалната ѝ година.

Jefferies Financial Group Inc. понижи рейтинга на Toyota, позовавайки се на „твърде високите“ очаквания по отношение на печалбите на автомобилната индустрия за фискалната година. Въпреки че Toyota като цяло „запазва основната си сила и привлекателност“, влошаването на разходите покрай инфлацията, дължаща се на кризата в Украйна, и потенциалното забавяне на глобалния икономически растеж вероятно ще причинят "значителни щети" на автомобилния сектор като цяло, пише анализаторът на Jefferies Такаки Наканиши в бележка до клиенти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още