IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Дизелгейт Volkswagen се въвлече в пореден скандал

Концернът изтегля от пазара 124 000 автомобила заради наличието на отровен метал

11:47 | 07.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският концерн Volkswagen още не може да се измъкне от скандала Дизелгейт, въпреки че вече призна вината си. Сега компанията се въвлече в нов скандал с употребата на вреден и забранен метал в своите електрически и plug-in хибридни модели. Производителят изтегля от пазара 124 000 автомобила, за да избегне нови глоби, пише сп. "Шпигел".

Става въпрос за метала кадмий. Всичките му съединения са много отровни и отдавна са забранени в много страни по света. Кадмият също така е признат за активен канцероген. Човек може да умре за по-малко от минута, ако вдишва въздушни пари със съдържание на кадмиев оксид от 2,5 грама на кубичен метър.

Представители на VW твърдят, че не са използвали умишлено отровния метал, а били "подведени" от неназован доставчик на зарядни устройства. Точно като при Дизелгейт. 

"В момента провеждаме вътрешно разследване и се водят преговори с германското министерство на транспорта", заяви представителят на автомобилния производител по повод ситуацията с кадмия.

Зарядни устройства с отровния метал са инсталирани в автомобили на марките Volkswagen, Audi и Porsche, произведени между 2013 г. и юни 2018 г. Представителите на концерна гарантират, че собствениците на въпросните коли не трябва да се страхуват за здравето си, тъй като металът в автомобилите е в малки количества и е изолиран от възможен контакт с въздуха.

Други подобни новини четете в сайта на Automedia

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още