IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изгонването на Карлос Гон – Nissan и Renault се сблъскват с борсов крах

Двата концерна са най-слабо представящите се автомобилни производители в индекса Bloomberg World Auto Manufacturers

17:00 | 01.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандалите около Карлос Гон се отразиха на автомобилните компании, които той доскоро управляваше - Renault и Nissan, пише Bloomberg TV Bulgaria

Двете компании са най-слабо представящите се автомобилни производители в индекса Bloomberg World Auto Manufacturers през 2019 г., като акциите им поевтиняват съответно с по 23 и 28%. Сред най-добре представящите се производители в индекса са Ferrari, Kia и Tesla.

65-годишният Гон избяга от Япония и потърси убежище в Ливан малко повече от година, след като шокиращият му арест в Токио разтърси двете компании и обтегна връзките между тях.

Отстраняването на Гон беше последвано от напускането на ключови фигури в двете дружества. Това понижи печалбите на Nissan до най-ниските стойности за десетилетие и накара Renault, която отстрани главния си изпълнителен директор миналата година, да намали очакванията си през октомври.

Утвърдените автомобилни производители все по-често се насочват към консолидации като начин да разпределят инвестициите за милиарди долари, необходими за трансформацията на индустрията, насочила се към електрически и автономни коли. Съюзът между Nissan и Renault обаче се клати след отстраняването на Гон. Последиците от това напрежение бяха най-видими миналата година, когато съпротивата на Nissan попречи на Renault да се слее с Fiat Chrysler. Малко след това Fiat се насочи към обединение с Peugeot - френският конкурент на Renault.

Mitsubishi Motors, третият партньор в алианса Renault-Nissan, също не се представя добре през тази година. Акциите на компанията са поевтинели с 24% през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
колкото повече се обединяват и уголемяват , толкова по трошливи и бъгави им стават колите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Ами така е, като го няма ГОН, няма кой да гони задачите, а още по лошо няма дългосрочна визия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още