IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на продажбите на нови коли не означава засилен интерес към електромобили

Увеличава се броят на хората, които предпочитат обществен транспорт и велосипеди

15:43 | 16.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

По данни на консултантската компания LMC Automotive продажбите на нови автомобили през 2019 г. са спаднали с 4,4%. Тази цифра може да се струва незначително на някой, но всъщност не е така и вещае много мрачно бъдеще за автомобилната индустрия, категорични са експерти.

Спадането на продажбите се отчита на всички основни пазари. Най-сериозно е в Китай и Мексико (8,3% и 8,8%), докато в Канада е 3,4%, а в САЩ - 1,4%. В случая основният проблем е Китай, който е най-големият пазар на планетата с около 1/4 от общия брой. Там намалението се дължи на търговската война със САЩ, като тя се отразява не само на производството на нови автомобили, но и компаниите за резервни части и оборудване. Очакванията са през 2020 г. продажбите в Китай да спаднат с още 10%.

Друга важна причина за случващото се на пазара са новите екологични изисквания, които непрекъснато се увеличават. От 2020 г. в ЕС влизат в сила ограничения за продажби на нови автомобили с по-нисък стандарт от Евро-5. Това принуждава производителите непрекъснато да инвестират в нови технологии и да променят производствените процеси, коeто се отразява отрицателно на финансовата устойчивост на компаниите.

Паралелно с усилването на екологичните мерки намалява търсенето на автомобили с двигатели с вътрешно горене. За сметка на това се увеличава броят на хората, които предпочитат обществен транспорт или велосипеди. Мнозина се отказват от личните си коли, а при нужда се обръщат към компаниите, предоставящи автомобили под наем или към фирмите за споделени коли. 

Експертите прогнозират, че световният пазар на нови автомобили през 2020 г. ще отчете спад с още до 5%, тъй като факторите, влияещи на продажбите, имат системен характер. Съответно това ще стане причина за намаляване на темповете на промишлено производство и забавяне на икономиката. Този проблем ще се отрази най-вече на държави, в които автомобилното производство и експортът са съществена част от брутния вътрешен продукт (БВП).

Продължението на материала четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
ти си най-добре ... нема кво да ти се промива ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 4 години
ха, нема се плашиш, твоя е чист като сълза ...Иначе добра новина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Мнозина се отказват от личните си коли, а при нужда се обръщат към компаниите, предоставящи автомобили под наем или към фирмите за споделени коли. -----------------------------------------------Днес това изречение е само леко внушение, но след някоя година ще ни го натрапват като "Зелената сделка"! Медийната кафявомелачка е готова да промива мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още