Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Спадът на продажбите на нови коли не означава засилен интерес към електромобили

Увеличава се броят на хората, които предпочитат обществен транспорт и велосипеди

Спадът на продажбите на нови коли не означава засилен интерес към електромобили

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

По данни на консултантската компания LMC Automotive продажбите на нови автомобили през 2019 г. са спаднали с 4,4%. Тази цифра може да се струва незначително на някой, но всъщност не е така и вещае много мрачно бъдеще за автомобилната индустрия, категорични са експерти.

Спадането на продажбите се отчита на всички основни пазари. Най-сериозно е в Китай и Мексико (8,3% и 8,8%), докато в Канада е 3,4%, а в САЩ - 1,4%. В случая основният проблем е Китай, който е най-големият пазар на планетата с около 1/4 от общия брой. Там намалението се дължи на търговската война със САЩ, като тя се отразява не само на производството на нови автомобили, но и компаниите за резервни части и оборудване. Очакванията са през 2020 г. продажбите в Китай да спаднат с още 10%.

Друга важна причина за случващото се на пазара са новите екологични изисквания, които непрекъснато се увеличават. От 2020 г. в ЕС влизат в сила ограничения за продажби на нови автомобили с по-нисък стандарт от Евро-5. Това принуждава производителите непрекъснато да инвестират в нови технологии и да променят производствените процеси, коeто се отразява отрицателно на финансовата устойчивост на компаниите.

Паралелно с усилването на екологичните мерки намалява търсенето на автомобили с двигатели с вътрешно горене. За сметка на това се увеличава броят на хората, които предпочитат обществен транспорт или велосипеди. Мнозина се отказват от личните си коли, а при нужда се обръщат към компаниите, предоставящи автомобили под наем или към фирмите за споделени коли. 

Експертите прогнозират, че световният пазар на нови автомобили през 2020 г. ще отчете спад с още до 5%, тъй като факторите, влияещи на продажбите, имат системен характер. Съответно това ще стане причина за намаляване на темповете на промишлено производство и забавяне на икономиката. Този проблем ще се отрази най-вече на държави, в които автомобилното производство и експортът са съществена част от брутния вътрешен продукт (БВП).

Продължението на материала четете в Automedia.bg. 

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

5
 
14
 
3
ing5rov до: khao
преди 7 месеца
ти си най-добре ... нема кво да ти се промива ! : )))
9
 
3
 
2
khao до: Hahoto
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ха, нема се плашиш, твоя е чист като сълза ...
Иначе добра новина !
6
 
19
 
1
преди 7 месеца
Мнозина се отказват от личните си коли, а при нужда се обръщат към компаниите, предоставящи автомобили под наем или към фирмите за споделени коли.
-----------------------------------------------
Днес това изречение е само леко внушение, но след някоя година ще ни го натрапват като "Зелената сделка"! Медийната кафявомелачка е готова да промива мозъци!

Още от Новини
Първото BMW M на ток ще се появи през 2021 г.