IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на Tesla изтри 300 млрд. долара от пазарната й капитализация

Сътресението в цените на криптовалутите заради туити на Илон Мъск имаше ефект на бумеранга върху акциите на компанията

23:06 | 19.05.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Книжата на Tesla понесоха двоен удар в сряда след новината за вялите продажби в Китай и големите разпродажби в технологичния сектор и в сектора на криптовалутите, предава Bloomberg.

Книжата на компанията на Илон Мъск поевтиняха с 5,4% до 546,98 долара и се насочиха към най-слабия си край на сесията от ноември. Над 300 млрд. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на производителя на електромобили от края на януари, когато компанията за кратко стана по-голяма от гиганта в социалните мрежи Facebook.

Дори увеличаването на дела в Tesla на Кейти Ууд от Ark Investment Management тази седмица не можа да подобри нагласите. Tesla Tesla

Поредица от проблеми този месец като катастрофи в Китай и Вашингтон, данни, предизвикващи съмнение в растежа на ключовия за компанията автомобилен пазар в Китай, и забавяне на производството в германския й завод подкопаха доверието на инвеститорите. Към това се прибавя и оставащата заплаха за конкуренция от традиционни автомобилни компании и натискът от глобалния недостиг на полупроводници, затова не е трудно да се разбере защо Tesla е напът да запише най-резкия си месечен спад на цената на акциите от май 2019 г.

„Данните за забавяне на експанзията на Tesla в Китай трябва да бъдат голямо предупреждение за всички“, казва анализаторът от Roth Capital Partners Крейг Ървайн.

Сътресението в цените на криптовалутите заради туити на Мъск този месец имаше ефект на бумеранга върху акциите и на Tesla, което предизвика сътресения при технологичните активи. По-рано в сряда влиянието на Мъск върху валутата отново стана явно, след като ръководителят на Tesla съобщи, че компанията ще задържи своите биткойни въпреки настоящата волатилност, предизвиквайки ръст на цената на криптовалутата.

„За добро или за лошо Tesla сега е силно обвързана с цената на биткойн. Освен това разнородните изказвания на Мъск за биткойн са странична атракция, която инвеститорите не желаят да наблюдават“, казва анализаторът Даниел Айвс от компанията Wedbush.

Пазарната капитализация на Tesla в момента е около 535 млрд. долара, далеч по-малко от 837-те милиарда долара, които компанията достигна на 26 януари. Докато цената на акциите на Tesla отстъпи с близо 38% спрямо връхната точка, книжата на Facebook поскъпнаха с над 9% през същия период, а широкият измерител S&P 500 прибави 6% към стойността си.

Развития, които миналата година помогнаха за ръста на цената на акциите на производителя на електромобили с почти 750% като силни тримесечни резултати и вот на доверие от големи инвеститори, не могат да спрат инерцията надолу в книжата на Tesla през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
DaveBG
преди 2 години
Целия пазар е надолу заради очакваната инфлация, при Тесла обаче спадът е най-малък има компании които са 70% надолу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
lyusien
преди 2 години
Zena na akziite na Tesla 1000 dolara sa akzia KOGA e TOVA NAMA DA VI KAGA tASI GODINA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
пари за семки дядя вова , газпром не струва толкова с цялата си инфраструктура и пазар , колкото тесла може да печели и губи за ден ... :)))наемат вече сервизните техници по обслужването на камионите tesla semi ... не ги мисли ... гледай там сребърните кюлчета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е както е казано-откъдето дошло, там и отишло.Въпросната пазарна капитализация беше достигнала меко казано абсурдни размери.Самата компания си е ок, но пазарите се бяха поувлекли, и то това е даже слаба дума.АКо падне с още 300 млрд, пак ще е надценена, но горе долу ще започне да приближава няква разумна стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Спадът на Tesla изтри 300 млрд. долара от пазарната й капитализация > Спад ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още