IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в продажбите на автомобили в Китай вече засегна най-големите компании

Китайският пазар изпита затруднения със загубата на инерция на световната икономика и разрастващата се търговска война между Вашингтон и Пекин

17:00 | 14.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Традиционно Китай е един от най-големите източници на приходи за автомобилната индустрия по цял свят, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на информация от CNN.

Бързите темпове, с които доскоро се развиваше икономиката там, позволяваха на гражданите да инвестират все повече в нови коли. За автомобилни компании като General Motors и Volkswagen продажбите в Китай носят много повече приходи от тези в САЩ или Европа. 

Китайският пазар обаче изпита затруднения тази година със загубата на инерция на световната икономика и разрастващата се търговска война между Вашингтон и Пекин. И именно компаниите, за които страната е един от най-големите пазари, вече се сблъскват с негативните последици.

Германският концерн Volkswagen посочи във вторник, че продажбите на компанията в азиатската страна са спаднали с близо 11% през миналия месец. Ден по-рано General Motors обяви спад на продажбите си с 15% за третото тримесечие на 2018 г. в Китай, а Jaguar Land Rover преустановява работа в един от заводите си във Великобритания за две седмици, след като продажбите на компанията в азиатската страна намаляха с 46% през септември. Продажбите на Ford бележат спадове от месеци там.

„След години на огромен растеж китайският пазар най-сетне слиза обратно на земята“, посочи в свое изявление базираната в Пекин консултантска компания Trivium.

Продажбите на автомобили в Китай спадат през юли и август, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители в страната.

Търговската война със САЩ доведе до „обща несигурност сред потребителите“ и съответно до нежелание за закупуване на автомобили сред тях, обявиха от Volkswagen.

Спадовете на китайския капиталов пазар увеличиха допълнително проблемите за автомобилните производители, смята Йейл Джанг, изпълнителен директор на базираната в Шанхай консултантска компания Automotive Foresight.

Друга причина са и новите стандарти за емисиите, които се очаква да влязат в сила през следващата година, добавя той. Според него това допълнително ще накара потребителите да отложат бъдещите си покупки.

Чуждестранните компании изглежда също са една от основните причини за резките спадове, пише CNN. Продажбите на американски автомобили са се увеличили с 20% през август тази година в сравнение със същия месец на 2017 г., което е повече от 2 пъти от тези на китайските им конкуренти, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Някои международни производители пък се сблъскват с проблеми заради моделите си. Компании като Jaguar Land Rover и General Motors са познати в Китай с големите си автомобили, които имат висок разход на гориво, което ги прави по-малко търсени с оглед на увеличените цени на горивата.

„Цените на горивата със сигурност ще окажат своя ефект и върху автомобилните продажби“, казва Ту Ли, директор на базираната в Шанхай консултантска компания Sino Auto Insights.

А още по-големи са и щетите за автопроизводителите от търговската война.

Много западни компании вече отвориха заводи в Китай с местни партньори, за да продават автомобили директно на китайския пазар и да избегнат вносните мита.

Daimler обяви през юни, че новите китайски мита върху американския внос в страната ще понижат печалбите на нейните модели, произвеждани в САЩ.

BMW обяви, че ще повиши цената на моделите, които изнася от САЩ в Китай. Като причина за тази мярка компанията посочи „неспирните международни търговски конфликти“.

В по-широк план дните за главоломен ръст за международните автомобилни брандове в Китай може да не се върнат.

„Ниският ръст на продажбите вече е тук и ще остане“, посочва Ту Ли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още