IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Списание понижи статуса на Model 3 заради премахването на радара

Популярният електромобил на Tesla вече не е „първи избор“ в Consumer Reports, определение, което се дава само на 10 избрани коли всяка година

10:00 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическият седан на Tesla Inc. Model 3 вече не е „първи избор“ в каталога на Consumer Reports на фона на опасенията около безопасността на превозното средство, съобщава Bloomberg.

Влиятелното списание обяви, че е променило статуса на електромобила заради отказа на Tesla да използва радарната технология за своята система за подпомагане на шофьора Autopilot, разчитайки вече единствено на камерите. 

„Ако шофьорът смята, че превозното му средство има функция за безопасност, а всъщност няма, това коренно променя профила на превозното средство по отношение на безопасността“, изтъква Дейвид Фридман, вицепрезидент в Consumer Reports.

Списанието признава, че оценката му за Model 3 на Tesla е спаднала с три пункта от 75, но все пак е достатъчно висока, за да може електромобилът да запази статуса „препоръчан“.

От Tesla по-рано тази седмица заявиха, че нейните модели Model 3 и Model Y, изградени за Северна Америка, вече няма да бъдат оборудвани с радар. Вместо това Autopilot ще разчита най-вече на камерите, което води до деактивиране на някои функции за безопасност.

„Продължаваме прехода към Tesla Vision, нашата система Autopilot, базирана на камери“, посочва Tesla на своя сайт. „Започвайки с доставките през май 2021 г., Model 3 и Model Y, разработени за северноамериканския пазар, вече няма да бъдат оборудвани с радари. Вместо това те ще бъдат първите превозни средства на Tesla, които ще разчитат на камери и обработката на данни чрез изкуствени невронни мрежи, за да предоставят Autopilot, пълно самоуправление и някои функции за активна безопасност“, добавят от Tesla.

Electrek и TechCrunch съобщиха в четвъртък, че Tesla е започнала да активира системата за наблюдение в автомобила, като информира клиентите си в софтуерна актуализация, че камерата в купето над огледалото за обратно виждане може да открива и предупреждава водача, докато Autopilot е включена.

Model 3 спечели статуса „първи избор“ през 2020 г., като това определение се дава само на 10 автомобила годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още