IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споровете за наследника на Карлос Гон доведоха до оставки в Renault

Като фаворит за поста се очертава бившият му колега от Michelin Тиери Болоре

17:54 | 12.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Втори член на висшето ръководство на групата Renault напусна в навечерието на решителната среща, на която трябва да бъде определен наследникът на Карлос Гон начело на френската компания, информира Automedia.bg, като се позовава на Ройтерс.

Оставката на Тиери Демаре, дългогодишен шеф на петролния гигант Total и "независим директор" в борда на Renault, е свързвана от анализаторите именно с конфликта между Гон и френската държава кой да го замести като главен изпълнителен директор на компанията.

Два дни по-рано от борда се оттегли и главният директор по изпълнението Щефан Мюлер, който се смяташе за единия от двамата главни кандидати за наследници на Гон. Това разчисти пътя за другия - главният директор по конкурентоспособността Тиери Болоре. От Renault отказаха да коментират двете оставки "на база слухове и спекулации". Според близки на Демаре обаче той се е оттеглил, за да не бъде принуден да гласува за заместника на Гон.

Натискът в полза на Мюлер, ветеран с предишен опит от BMW и Volkswagen, идваше най-вече отвън. Самият Гон напоследък загатва предпочитанията си към Болоре, с когото е работил още през 90-те в Michelin.

Постовете "директор по конкурентоспособността" и "директор по изпълнението" бяха създадени от Гон преди пет години, след като тогавашната му дясна ръка Карлос Тавареш напусна, за да оглави конкурента Peugeot-Citroen. Швейцарецът с германски паспорт Щефан Мюлер, бивш кадър на BMW и VW, обяви оттеглянето си от борда на Renault в края на миналата седмица.

Неотдавна Renault отхвърли слуховете, че сегашният шеф ще се оттегли още сега, и обяви, че ще го предложи за още един мандат на общото събрание през юни. Френската държава обаче, която е един от големите акционери в групата, настоява Гон отсега да оповести бъдещия си наследник, за да е ясна стратегията за развитие. 

Вижте продължението на материала в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още