Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Средната възраст на колите в САЩ расте до рекордно високо ниво през 2022 г.

Коронавирусните мерки в Китай и войната в Украйна ограничават инвентара на нови автомобили в САЩ, което принуждава американците да задържат за по-дълго колите си

Средната възраст на колите в САЩ расте до рекордно високо ниво през 2022 г.

Снимка: Pixabay

Потребителите в САЩ задържат по-дълго от обичайното своите превозни средства преди да потърсят ново, тъй като инвентарът в шоурумите остава ограничен поради продължаващите проблеми в глобалните вериги на доставките. Средната експлоатационна възраст на автомобилите в САЩ расте до рекордно високо ниво, сочи проучване на S&P Global Mobility, цитирано от Ройтерс. 

Още по темата

Средната възраст на леките автомобили в експлоатация по американските пътища се е повишила до 12,2 години, нараствайки с почти два месеца спрямо предходната година, показват данни от изследването.

Пандемията от коронавирус накара потребителите да преминат от използване на обществен транспорт и споделен транспорт към лични автомобили. Тъй като същите тези потребители нямаха възможност да се сдобият с по-нови автомобили поради производствените проблеми в индустрията, търсенето на употребявани коли се ускори и допълнително увеличи средната възраст на превозните средства.

Напрежението при глобалните вериги на доставките се засили през април, на фона на затегнатите коронавирусни мерки в Китай и войната в Украйна. Подобни събития удължиха времето за доставка на вече поръчаните нови коли, като разходите за транспорт между САЩ и Азия също нараснаха.

Средната възраст на леките превозни средства в експлоатация в САЩ се очаква да нарасне през 2022 и 2023 г., тъй като проблемите производство ще се задържат и през следващата година, предупреждава S&P Global Mobility.

Ограниченията във веригите за доставка доведоха до намаляване на бракуването на превозни средства и служи като катализатор за нарастването на средната възраст с течение на времето.

Докладът също така показва, че търсенето на изцяло електрически превозни средства в САЩ се ускорява бързо през последните няколко години.

Средната възраст на електрическите превозни средства в САЩ е едва 3,8 години за тази година, което е по-малко от 3,9 години, отчетени през 2021 г. и се движи между 3 и 4,1 години от 2016 г. насам.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕС въведе нови правила за пътна безопасност и условия за автономните коли