Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Старите дизелови автомобили водят до 3,2 милиона случая на диабет годишно

Отдавна е установена връзка между фините частици и ръста на сърдечносъдовите заболявания и диабета

Старите дизелови автомобили водят до 3,2 милиона случая на диабет годишно

Снимка: Архив Ройтерс

Замърсяването на въздуха в градовете, предизвиквано най-вече от автомобилите и от отоплението на въглища, е предизвикало нови 3,2 милиона случая на диабет по цял свят през 2016 г., твърди ново проучване, публикувано в авторитетното медицинско издание Lancet.

Главен фактор за това са т. нар. фини прахови частици, изпускани от дизеловите двигатели и, в по-малка степен, от по-съвременните бензинови мотори с директно впръскване. Отдавна е установена връзка между фините частици и ръста на сърдечносъдовите заболявания и диабета.

Сегашното проучване обаче е най-мащабното и продължително: то е засегнало 1,7 милиона души, следени в продължение на почти цяло десетилетие. Използвани са също данни на щатската Агенция за опазване на околната среда и на NASA.

Авторите на изследването са категорични, че замърсеният въздух в градовете е отговорен за 14% от всички нови случаи на диабет по света. Като цяло заболяването бележи истински бум в световен мащаб, стимулирано и от фактори като затлъстяването и лошото хранене. По данни на Световната здравна организация днес по света 422 милиона души живеят с диабет тип 2 спрямо едва 108 милиона през 1980 година.

Кои са страните с най-замърсен градски въздух и къде се намира България вижте в Automedia.bg

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
14
 
1
преди 7 месеца
"Авторите на изследването са категорични, че замърсеният въздух в градовете е отговорен за 14% от всички нови случаи на диабет по света."

А другите 86% са затлъстяване от плюскане на боклуци и застоял живот , Тошкова ... да вземеш да почнеш статията си с тях ! И да направиш един обзор какво се е яло през 1980а и какво през 2018а ...за ГМО пък въобще няма да говоря , както и за лекарствата с които тъпчат стадото !
Тъй че дизелът е деветата дупка на каваля , Виктория ...

Още от Новини
Porsche е заплашен от глоба за стотици милиони евро