IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старите дизелови автомобили водят до 3,2 милиона случая на диабет годишно

Отдавна е установена връзка между фините частици и ръста на сърдечносъдовите заболявания и диабета

11:26 | 11.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Замърсяването на въздуха в градовете, предизвиквано най-вече от автомобилите и от отоплението на въглища, е предизвикало нови 3,2 милиона случая на диабет по цял свят през 2016 г., твърди ново проучване, публикувано в авторитетното медицинско издание Lancet.

Главен фактор за това са т. нар. фини прахови частици, изпускани от дизеловите двигатели и, в по-малка степен, от по-съвременните бензинови мотори с директно впръскване. Отдавна е установена връзка между фините частици и ръста на сърдечносъдовите заболявания и диабета.

Сегашното проучване обаче е най-мащабното и продължително: то е засегнало 1,7 милиона души, следени в продължение на почти цяло десетилетие. Използвани са също данни на щатската Агенция за опазване на околната среда и на NASA.

Авторите на изследването са категорични, че замърсеният въздух в градовете е отговорен за 14% от всички нови случаи на диабет по света. Като цяло заболяването бележи истински бум в световен мащаб, стимулирано и от фактори като затлъстяването и лошото хранене. По данни на Световната здравна организация днес по света 422 милиона души живеят с диабет тип 2 спрямо едва 108 милиона през 1980 година.

Кои са страните с най-замърсен градски въздух и къде се намира България вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
"Авторите на изследването са категорични, че замърсеният въздух в градовете е отговорен за 14% от всички нови случаи на диабет по света."А другите 86% са затлъстяване от плюскане на *** и застоял живот , Тошкова ... да вземеш да почнеш статията си с тях ! И да направиш един обзор какво се е яло през 1980а и какво през 2018а ...за ГМО пък въобще няма да говоря , както и за лекарствата с които тъпчат стадото !Тъй че дизелът е деветата дупка на каваля , Виктория ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още