Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Стартъп за летящи таксита получи сертификат за търговска употреба в САЩ

С това Joby прави крачка напред в плана си да реализира своята услуга за нова градска мобилност през 2024 г.

Стартъп за летящи таксита получи сертификат за търговска употреба в САЩ

Снимки: Joby Aviation

Стартъпът Joby Aviation Inc. обяви, че е получил сертификат от американската Федерална авиационна администрация (FAA), който позволява търговска експлоатация на неговите летящи таксита, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Въпреки че сертифицирането предоставя „зелена светлина“ за полетите и е важен етап в борбата на сектора за летящи таксита за излизане на пазара, Joby трябва да се справи с други регулаторни препятствия, преди да позволи на пътници да използват нейната услуга. 

Сертификатът на FAA е едно от трите основни регулаторни разрешителни, които са от ключово значение за търговската експлоатация на такситата, централен елемент от услугата на Joby за градска мобилност, която трябва да заработи през 2024 г.

Сертифицирането ще позволи на Joby да управлява своите електрически машини, които излитат и кацат вертикално (eVTOL) като услуга за въздушно такси в САЩ.

През февруари пилотиран прототип на въздушното такси на стартъпа претърпя злополука по време на тест в базата на Joby в Калифорния, като не е съобщено за наранявания на тестовия пилот.

През първото тримесечие компанията отчете нетна загуба от 62,3 млн. долара, както и приходи, свързани със сертифицирането на машините и производствените операции.

Joby излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC).

Компанията се конкурира с други стартъпи като BETA Technologies, Lilium и Volocopter.

Преди седмица Joby придоби Avionyx – фирма за аерокосмически софтуерно инженерство, с което цели да подкрепи своята продуктова гама.

Базирана в Сан Хосе, Коста Рика, Avionyx е доставчик на софтуерни решения за аерокосмическия сектор с повече от 30 години опит. Придобиването ще позволи на Joby бързо да мащабира ресурсите, за да подкрепи дейностите на компанията по сертифициране чрез интегрирането на опитен екип.

Условията на сделката не са оповестени.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
BYD измести Tesla от първото място по продажби на електромобили в света