Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Стартъпът AEye ще предостави сензори лайдар на Continental и TuSimple

AEye планира листване чрез сливане със SPAC компанията CF Finance Acquisition Corp III

Стартъпът AEye ще предостави сензори лайдар на Continental и TuSimple

Снимка: Markus Hibbeler/Bloomberg

Производителят на сензори за автономни превозни средства AEye обяви, че е сключил сделка с германския доставчик Continental AG и компанията за роботизирани камиони TuSimple.

AEye произвежда лазерни сензори лайдар, които помагат на автономните коли да получат триизмерен изглед на заобикалящата ги среда, пише Ройтерс.

Компанията планира да излезе на борсата още през тази година като част от сливането ѝ с дружеството със специално предназначение (SPAC) CF Finance Acquisition Corp III. 

AEye и Continental, която също така инвестира в разработчика на лайдар, заявиха, че германският автомобилен доставчик ще интегрира сензорите на AEye в своите системи за автономно управление. 

Още по темата

"Ще управляваме целия жизнен цикъл на продукта, включително разработването на продукт за масовия пазар, както и производството, валидирането и тестването в съответствие с автомобилните стандарти", заяви Гунар Юргенс, ръководител на звеното за разработки на лидер в Continental.

AEye посочва, че е сключила сделка, според която TuSimple ще тества технологията на своите камиони. TuSimple е подкрепена с инвестиция от звеното на Volkswagen за тежкотоварни превозни средства Traton SE, което се стреми да пусне в продажба самоуправляващи се камиони до 2024 г. чрез съвместната си дейност с Navistar, която Traton придоби в началото на този месец.

През февруари AEye обяви, че планира листване чрез сливане с CF Finance Acquisition Corp III в сделка на стойност 2 млрд. долара. Сливането ще осигури 455 милиона долара в брой за AEye, които компанията ще използва за по-нататъшно развитие на своите системи за автономно шофиране.

AEye прогнозира нарастване на продажбите на системите лайдар през следващите няколко години.

„Вярваме, че до 2025 г. по пътищата ще има милиони автомобили със системи за автономно шофиране и десетки милиони такива превозни средства до 2030 г.“, изтъква главният изпълнителен директор на компанията Блеър ЛаКорте.

През последните години автономните технологии продължават да набират популярност. Американският технологичен концерн Apple Inc. преговаря с редица доставчици на сензори за автономни превозни средства за своите бъдещи интелигентни автомобили.

Автономната лазерна технология се използва от много стартъпи, които работят върху автономни превозни средства, в това число Waymo и Cruise.

Миналата седмица компанията за електрически превозни средства Pony.ai обяви, че планира масово производство на своята система за автономно шофиране от Ниво 4 до 2023 г., докато индустрията все повече започва да се измества към този тип технологии на фона на глобалната електрификация на транспорта.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на Jaguar Land Rover се свиват с над 1% през 2021 г.