IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis и Samsung SDI влагат над 2,5 млрд. долара в завод за батерии в САЩ

Съоръжението трябва да заработи през 2025 г. с годишен капацитет от 23 ГВтч, който впоследствие ще бъде увеличен до 33 ГВтч

15:19 | 25.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis NV и Samsung SDI обявиха, че ще инвестират над 2,5 млрд. долара за изграждане на нов завод за батерии в рамките на съвместно предприятие в Кокомо, щата Индиана, тъй като автоконцернът, известен в САЩ с марката Chrysler, засилва ангажимента си относно производството на електромобили, съобщава Ройтерс.

Очаква се съоръжението да заработи през 2025 г. с първоначален годишен капацитет от 23 гигаватчаса (ГВтч). Впоследствие производството ще бъде увеличено до 33 ГВтч годишно.

Съвместното предприятие ще създаде 1400 нови работни места, като инвестицията може постепенно да се увеличи до 3,1 млрд. долара. 

Щатските власти в Индиана посочват, че проектът отговаря на условията за осигуряване на поне 186,5 млн. долара стимули плюс неуточнени допълнения.

Stellantis увеличава производството на плъгин хибриди, но изостава от някои конкуренти при пускането на изцяло електрически превозни средства в САЩ.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес заяви по време на видеоконференция, че очаква недостиг на електромобилни батерии в рамките на световната автомобилна индустрия през 2024-2025 г., Според него това ще се случи, тъй като автопроизводителите се опитват да увеличат продажбите на електрически превозни средства, докато все още строят нови фабрики за батерии.

Stellantis планира да изгради пет фабрики за батерии в Европа и Северна Америка, докато наличните вече ускоряват производството. Таварес очаква недостиг на суровини за батерии, който по думите му ще застраши плановете на автоконцерните през 2027-8 година.

Новият завод за батерии на Stellantis в Кокомо ще бъде разположен в близост до трите работещи фабрики на компанията за двигатели с вътрешно горене и трансмисии.

Според Таварес графикът за модифициране на наличните съоръжения за производство на електромобили и части за електромобили ще бъде „базиран на регулациите за емисиите“.

Той също така предупреди, че няма да е лесно да се обучат работниците от фабриките за двигатели с вътрешно горене или трансмисии на технологиите, използвани при производството на хардуер за електромобили. „Това е различна планета“, подчертава Таварес.

Миналата година Stellantis заяви, че планира да вложи 35 млрд. долара в производството на електрически превозни средства и софтуер в световен мащаб до 2025 г.

От своя страна Samsung SDI заяви, че планира да инвестира 1,3 млрд. долара до август 2025 г. в съвместното си предприятие за батерии със Stellantis. Тази сума може да бъде увеличена до 1,6 млрд. долара.

Южнокорейската компания ще използва своята технология PRiMX за производство на батерии и модули в Северна Америка.

През март Stellantis и конкурентът на Samsung SDI LG Energy Solution заявиха, че ще инвестират 4,1 млрд. долара в рамките на съвместно предприятие за батерии в Канада с годишен производствен капацитет над 45 ГВтч.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова компаниите по време на визитата си в Южна Корея в петък да „влязат в партньорства“ с „членове на американските синдикати“ и добави, че съвместните предприятия, „които произвеждат батерии за електрически превозни средства, ще бъдат по-силни чрез колективно договаряне с американските синдикати“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още