IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis направи летящ старт на борсите в Милано и Париж

Книжата на автомобилния гигант ще дебютират в Ню Йорк във вторник

13:35 | 18.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на Stellantis поскъпнаха със 7,5% в първия си ден на търговия в понеделник, след като в събота беше създаден четвъртият по големина автомобилен производител в света с приключването на сливането между Fiat Chrysler и Peugeot PSA на стойност 48 млрд. долара, предаде Ройтерс.

„Разполагаме с мащаба, ресурсите, разнообразието и необходимото ноу-хау, за да уловим успешно възможностите на тази нова ера в транспорта“, заяви председателят Джон Елкан във видео, публикувано на сайта на Borsa Italiana. Главният изпълнителен директор Карлос Таварес заяви, че сливането ще добави стойност от 25 млрд. евро за акционерите през годините благодарение на прогнозираното намаляване на разходите.

„Мога да ви кажа, че фокусът от първия ден ще бъде върху създаването на стойност, която е резултат от прилагането на тези синергии“, каза Таварес в същото видео. Fiat Chrysler (FCA) и PSA обявиха, че Stellantis може да намали разходите с повече от 5 млрд. евро годишно без затваряне на заводи.

Акциите на Stellantis на борсата в Милано започнаха да се търгуват на цена от 12,758 евро за брой и към 11 часа местно време поскъпнаха със 7,5% до 13,51 евро. Акциите, регистрирани в Париж, се търгуваха на същото ниво. За сравнение, акциите на Fiat Chrysler (FCA) приключиха сесията в петък на ниво от 12,57 евро.

През уикенда акциите на PSA бяха разменени за нови акции на FCA. След това всички акции на FCA бяха преименувани на Stellantis.

Книжата ще дебютират в Ню Йорк във вторник, когато Таварес също ще проведе първата си пресконференция като ръководител на Stellantis.

Анализаторът на Intesa Sanpaolo Моника Босио заяви, че очаква пазарите да започнат да отчитат синергиите в Stellantis едва след като въздействието им стане видимо от втората половина на тази година.

"Въпреки това, като изключим синергиите,... ние продължаваме да разглеждаме Stellantis като недооценена по всички показатели в сравнение с най-преките конкуренти", посочва Босио в своя бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още