IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis подписа договор с Vulcan за доставка на „зелен“ литий

Стартъпът ще започне да доставя от 2026 г. литиев хидроксид за батерии, предназначени за електрическите модели на автомобилния концерн

15:34 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководството на европейския бизнес на Stellantis подписа предварително споразумение с разработчика на литий Vulcan Energy Resources за доставка на добит по климатично неутрален начин литий от Германия, съобщава Ройтерс, цитирайки автомобилния производител. 

Stellantis е поредният автомобилен концерн, който подписа сделка с германо-австралийската компания за резервиране на количества литий, който ще бъде използван за направата на клетки за батерии на фона на очакваното нарастване на търсенето на метала.

Като част от петгодишното споразумение Vulcan ще достави между 81 000 и 99 000 тона литиев хидроксид за батерии за електрическата гама на Stellantis в Европа от 2026 г.

Компаниите не споделят финансови подробности по сделката.

Vulcan е един от доставчиците на литий, които тестват метод за директно извличане на метала, който използва по-малко земя и подпочвени води, а това го прави по-устойчив от най-често срещаните съществуващи методи за открити рудници и езера за изпаряване на т.нар. саламура.

Stellantis обяви, че ще инвестира повече от 30 млрд. евро до 2025 г. за електрифициране на своята продуктова гама.

Като част от този план групата ще изгради три производствени съоръжения за батерии в Европа, по едно в Германия и Франция чрез съвместното си предприятие ACC с Daimler и TotalEnergies, и едно в Италия, въпреки че около него все още няма никакви подробности.

Stellantis, която управлява марки като Opel, Citroen, Jeep и Alfa Romeo, планира делът на колите с ниски нива на емисии от общите ѝ продажби в Европа да достигне 70% до 2030 г.

„Това споразумение е поредното доказателство, че разполагаме със състезателен дух, за да изпълним своите ангажименти“, изтъква Мишел Уен, директор „Покупки и управление на веригите на доставка“ в Stellantis.

Според последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА) Stellantis успява да измести Volkswagen през октомври като производител с най-голям дял в Европа. Продажбите на Stellantis през миналия месец се понижават с 33% до 147 808 броя спрямо 220 732 броя преди година. Въпреки спада компанията се изкачва на първо място в Европа с пазарен дял от 22,2%. За периода януари-октомври продажбите на концерна нарастват с 3,1% до 1 812 091 броя спрямо 1 757 578 броя преди година, като пазарният дял на Stellantis се увеличава до 22,1% от 21,9% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още