IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis поставя ултиматум на работниците в Сърбия заради електрификацията

Концернът ще предложи на някои служители да се преквалифицират в чужбина или да напуснат компанията при нежелание

16:41 | 25.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis дава право на избор на някои работници в своя завод в Крагуевац, Сърбия – да се преместят за две години в чужбина, за да се преквалифицират в производството на електромобили, или да изгубят своето работно място, съобщава Automotive News Europe.

Не е ясно на колко от работниците във фабриката ще се предостави подобен избор. В Крагуевац работят около 2000 души.

През април сръбското правителство и Stellantis подписаха сделка в размер на 190 млн. евро за производство на електромобили в завода. Сърбия се ангажира да инвестира 48 млн. евро в проекта. 

Според Stellantis част от подготовката за стартиране на производството на електрически превозни средства в съоръжението през 2024 г. е свързана с преквалификацията на някои служители, която ще се извърши в един от заводите на концерна в Европа.

„Първите резултати са обнадеждаващи, през първата седмица цели 25 процента от служителите изразиха готовност за работа в чужбина, а повече от 100 колеги приеха да работят в други заводи на Stellantis в Европа“, изтъква компанията, добавяйки: „В следващите дни ще бъдат проведени индивидуални интервюта“.

Саша Джорджевич, ръководител на синдиката в завода, заяви, че е погрешно да се принуждават работниците да избират между работа в чужбина и напускане на работното място.

„Сърбия каза, че ще участва в инвестицията с 48 млн. евро и не е честно да използва тези пари, за да уволни гражданите си или да ги премести в чужбина“, посочва Джорджевич.

Според него идеята за преквалификация трябва да се извърши на доброволни начала и въз основа на сръбските закони.

Stellantis не дава подробности за това кое превозно средство ще бъде сглобявано в завода, но главният изпълнителен директор Карлос Таварес заяви миналия месец, че платформата ще "пасне идеално" на превозни средства от малкия и компактния сегмент.

„Тази нова платформа за електрически превозни средства ще пасне идеално на продукти от категории A, B и C и ще подобри ефикасните и чистите решения за градска мобилност в рамките на нашите марки“, посочва Таварес.

Според медиите вторият електромобил, който може да бъде изграждан в Крагуевац, е електрическата версия на Panda.

Сръбското правителство държи 33% дял във фабриката, която в миналото е произвеждала автомобилите „Юго“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още