IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще използва технологии на Qualcomm в своите бъдещи автомобили

Всички марки на концерна ще бъдат оборудвани с иновативно купе и 5G телематична технология от 2024 г.

13:53 | 15.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Автомобилният производител Stellantis подписа споразумение за използване на технологията за свързани автомобили от следващо поколение на базираната в Сан Диего Qualcomm в своята гама превозни средства, съобщава Ройтерс, цитирайки двете компании.

Автомобилите на 14-те марки на Stellantis, включително Peugeot, Fiat и Jeep, ще използват хардуера на Qualcomm и 5G телематична технология от 2024 г., като марката Maserati ще бъде първата, която ще предложи на потребителите подобни решения. 

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес обяви, че сътрудничеството между компаниите ще помогне на автопроизводителя да управлява по-ефективно своята верига на доставки, свързана с електроника.

Генералният мениджър на автомобилното звено на Qualcomm Накул Дугал заяви, че все повече автомобилни концерни работят директно с производители на чипове, вместо да разчитат на посредници.

"Ако се върнете дори няколко години назад, ще видите, че беше доста необичайно (автопроизводителите) да вземат подобно решение," посочва Дугал. "Това сега се случва много по-често", добавя той.

Според него придобиването от Qualcomm на технологична софтуерна компания за автономни технологии Arriver дава на технологията за "цифрово шаси" възможността да предлага пълен набор от помощ на водача и възможности за самостоятелно шофиране в допълнение към купето и телематичната технология. Но сделката със Stellantis не включва това решение.

Qualcomm заяви, че откакто за първи път представи своята система за подпомагане на водача, наречена Snapdragon Ride през 2020 г., стойността на сделките с автомобилния ѝ бизнес се е увеличила до 13 млрд. долара през миналата година от 3 млрд. през 2017 г.

Двете компании заявиха, че комуникационните и информационно-развлекателни системи в автомобилите на Stellantis се разработват съвместно с технологичния гигант Amazon.com и тайванската Foxconn.

Qualcomm засили своето присъствие в автомобилната индустрия, след като през 2021 г. придоби съвместно с SSW Partners групата за автомобилни технологии Veoneer за 4,5 млрд. долара.

През ноември Qualcomm заяви, че германският производител на автомобили BMW ще използва чиповете ѝ в следващото си поколение системи за асистирано шофиране и самоуправление. Двете компании ще използват чип за анализиране на данните от предните, задните и страничните камери на автомобилите. BMW ще използва и централен процесор от Qualcomm, както и други нейни чипове, за да помогне да колите си да комуникират с облачни изчислителни центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още