IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis търси помощ от британските власти за своя завод в Елсмиър Порт

Концернът разглежда възможността да закрие съоръжението, ако не постигне споразумение с Лондон

21:51 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

Автомобилният концерн Stellantis NV, който беше обособен през януари след сливането на PSA Group and Fiat Chrysler Automobiles, разглежда възможността да затвори своя завод в Елсмиър Порт, Англия, ако не успее да се споразумее с британското правителство, съобщава Bloomberg. 

В съоръжението се сглобяват автомобили с марка Vauxhall. Vauxhall Motors е една от най-старите автомобилни компании в света, основана още през 1857 г. като производител на помпени мотори. След придобиването ѝ от General Motors през 1925 г. тя постепенно се превръща в клонинг на германската Opel, предлагайки нейните модели с десен волан. Сега основното производство в Елсмиър, в северозападната част на Англия, е на Opel и Vauxhall Astra.

Според източник, запознат с темата, Stellantis обмисля и варианта да започне производство на електрически превозни средства в завода. Това може да стане при наличието на държавна подкрепа, посочва пред Bloomberg Михаел Лошелер, ръководител на Opel и Vauxhall.

„На този етап тези дискусии са продуктивни, но не са убедителни“, изтъква Лошелер, който отказа да коментира възможните производствени планове. Докато липсата на държавна подкрепа може да принуди Stellantis да затвори фабриката, в която работят около 1000 души, производителят очаква властите все пак да "действат в интерес на британската икономика", добавя изпълнителният директор на Vauxhall.

По време на дискусиите между Лондон и Брюксел за Brexit главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес беше замразил разходите в страната заради несигурността, свързана с бъдещите търговски взаимоотношения между Великобритания и Европейския съюз. Той също така изрази загриженост миналия месец относно разходите и бюрокрацията, произтичащи от сделката, както и решението на премиера Борис Джонсън да забрани от 2030 г. продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още