IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis удължава работата на кратко време в Италия заради чиповете

Компанията прекратява напълно дейността в завода в Мелфи на 15-16 февруари и 22-23 февруари

12:25 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Периодът на съкратено производство в заводите на Stellantis в Италия, където се сглобяват модели на Jeep и Fiat, е удължен допълнително, съобщава Automotive News Europe.

Stellantis заяви, че е решила да прекрати напълно дейността в завода в Мелфи в понеделник и вторник (15-16 февруари) и на 22-23 февруари.

Съоръжението произвежда моделите Jeep Renegade и Compass, както и Fiat 500X. 

Спирането на производството е свързано с предупреждение от страна на доставчик на концерна в рамките на миналата седмица, който няма да може да предостави „електронни компоненти поради липсата на полупроводници“, информират от Stellantis.

"Това потвърждава настоящата фаза на несигурност, свързана с коронавируса, на глобално ниво, като вследствие на това се налага ежедневно коригиране на производствените програми", изтъква автомобилостроителят.

Заводът в Мелфи беше спрян през цялата последна седмица, докато производството в съоръжението в Торино беше замразено за два дни.

Stellantis призова за налагане на гъвкави схеми за принудител отпуск до края на март за служителите от завода в Мелфи, което ще позволи на компанията да намали производството през следващите седмици въз основа на перспективите за търсене и състоянието на доставките на автомобилни части.

Консултантската компания LMC прогнозира, че недостигът на автомобилни чипове ще коства на автомобилната индустрия по света най-малко 450 000 автомобили загубена продукция само през януари и февруари. В същото време от IHS Markit изчисляват, че 672 000 превозни средства продукция ще бъде загубена през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още