IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на глобалните автомобилни сделки е скочила двойно през 2018 г.

Пет мегасделки на обща стойност 42 млрд. долара е имало в сегмента при доставчиците на части

19:00 | 24.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стойността на глобалните сливания в автомобилната индустрия е нараснала повече от два пъти до рекорден връх от 97,5 млрд. долара през 2018 г. на годишна база в резултат на мегасделки в сектора за автомобилни части, сочи нов доклад на консултантската компания PwC. 

Пет мегасделки на обща стойност 42 млрд. долара в сегмента при доставчиците на части са сформирали 43% от общата стойност на сливанията и придобиванията (M&A) миналата година, предава Ройтерс. Компаниите са инвестирали, за да не изостават в пренасочването на автомобилните производители към автономното управление, свързаните автомобили и електрическите превозни средства, се казва още в доклада.

Трансграничната M&A активност обаче се е забавила през 2018 г. заради повечето търговските търкания и по-слабия фокус върху географската експанзия, добавя PwC.

Броят на сделките за над 1 млрд. долара – общо 20, е бил най-големият, отчитан от PwC, и над двойното повече от средния за предишните три години.

Наличността на капитал и темпът на промени в индустрията би трябвало да доведе до силна среда за сливанията и придобиванията тази година въпреки макроикономическите насрещни ветрове, казва още докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още