IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на износа на електромобили от Китай нараства със 122% през май

Голяма част от доставките на този тип превозни средства са насочени към Европа

10:10 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на автомобили, произведени в Китай, се възстановява през май, като стойността на доставките на електромобили за други страни се увеличава над два пъти, тъй като коронавирусните мерки в азиатската страна отслабват, съобщава Bloomberg.

Автомобилните производители, които разполагат с мощности в Китай, са доставили до други страни електрически коли на стойност 1,2 млрд. долара, което представлява ръст от 122% спрямо година по-рано. Данните показват и почти трикратно увеличение в сравнение с април, когато автомобилните фабрики в Чанчун и Шанхай бяха частично или напълно затворени заради коронавируса.

Общият износ на леки коли, изградени в Китай, достига 2,8 млрд. долара – четвъртият по големина месечен размер на стойността на доставките за последните няколко години.

Докато продажбите на вътрешния пазар се понижават в 11 от последните 12 месеца, автомобилните концерни там увеличават доставките за други страни, като износът само през първите пет месеца на годината надхвърля общия за 2020 г.

к1 к1

Основната дестинация на тези доставки е Европа, към която са насочени почти половината от доставките на произведени в Китай автомобили и около три четвърти от електромобилите. Голяма част от останалите бройки са доставени в други страни от Азия.

Сегашният излишък на производствен капацитет за електромобили в Китай и слабите вътрешни продажби сигнализират, че страната ще продължи със силните доставки отвъд граница в средносрочен план, коментира Стивън Дайър, управляващ директор на базираната в Шанхай консултантска фирма AlixPartners.

Китай е отговорен за почти 60% от световния износ на електрически превозни средства през 2021 г., като тази му роля се запазва и през 2022 г., въпреки че новата фабрика на Tesla в Европа може да предизвика спирачен ефект за азиатската страна, добавя Дайър.

к2 к2

Tesla успя да достави повече от 22 хил. произведени в Китай автомобила за други страни през май, след като изнесе само 60 през март и нито един през април, когато спря монтажа поради блокирането в Шанхай.

„Възобновяването на производството в Шанхай има голям принос за износа на автомобили“, споделя от своя страна Цю Донгшу, генерален секретар на Китайската асоциация за леки автомобили, по време на брифинг по-рано този месец. Износът на електрически превозни средства достига 21% от общите доставки, подкрепен от възстановяването на големи автомобилни производители, включително Tesla и SAIC Corp., които са базирани в Шанхай, добавя Цю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още