IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Subaru ще стане филиал на Toyota след взаимна покупка на акции

В рамките на новия алианс Toyota ще увеличи своя дял в Subaru до 20%

21:30 | 27.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Toyota Motor Акио Тойода и Ясуюки Йошинада, президент на Subaru.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Toyota Motor Акио Тойода и Ясуюки Йошинада, президент на Subaru. Снимка: Ройтерс

Автомобилните концерни от Япония Toyota и Subaru ще разширят сътрудничеството си, като се договориха за взаимна покупка на акции. В рамките на новия алианс Toyota ще увеличи своя дял в Subaru до 20%, като в перспектива по-малкият от двата производителя ще стане филиал на по-големия, съобщава Automedia

В съобщението си до медиите двете компании подчертаха, че създаването на алианс е отговор на най-голямата трансформация в историята на автомобилната индустрия. По този начин те ще си разделят разходите за бъдещи разработки, като тази стратегия вече е факт. Двете компании ще разработят съвместна платформа за модели на ток, като Subaru ще осигури технологиите от системата за задвижване на четирите колела, а Toyota ще отговаря за електрификацията.

В рамките на новия алианс Toyota ще увеличи процента на акциите си с право на глас от сегашните 16,83 на 20%. На свой ред Subaru ще трябва да закупи акции от партньора си на еквивалентната сума, като тя не може да превиши 80 млрд. йени (741,6 млн. долара). Освен това, Subaru ще получи статут на "дъщерна" компания на Toyota.

Сътрудничеството между двата японски производителя стартира през 2005 г., като се задълбочи със съвместната разработка на спортна кола със задно предаване. Тя се продаваше като Toyota 86 и като Subaru BRZ. Най-големият акционер в Subaru е именно Toyota, а след това се нарежда тръстът The Master Trust Bank of Japan, който притежава 7,57% от акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още