IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki и SkyDrive ще разработват съвместно летящи автомобили

Двете компании се стремят към пазарна реализация на автомобилите, като първоначалният фокус ще е насочен към Индия

13:59 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Suzuki и местният стартъп за летящи коли SkyDrive подписаха споразумение за съвместно разработване на електрически превозни средства, които излитат и кацат вертикално, съобщава Automotive News. 

Двете компании ще работят за пазарната реализация на автомобилите, като първоначалният фокус ще е насочен към Индия, където Suzuki е пазарен лидер с почти 50-процентен дял от общите продажби на леки коли.

Концернът обяви в неделя (20 март), че планира да инвестира 104,4 млрд. рупии (1,37 млрд. долара) в своята фабрика в Индия за производство на електрически превозни средства и батерии.

Компаниите не разкриват подробности за размера на инвестициите в партньорството, нито очертават график или цел за производство.

Основана през 2018 г. в Токио, SkyDrive е подкрепена от няколко големи японски фирми като търговска къща Itochu, технологична фирма NEC и енергийната компания Eneos Holdings. През 2020 г. стартъпът набра общо 5,1 млрд. йени (42 млн. долара) в кръг на финансиране.

В момента SkyDrive се занимава с разработването на компактен, двуместен електрически летящ автомобил с планове за търговско производство. Все още не е ясно дали Suzuki ще се включи в разработката и производството на това превозно средство.

Стартъпът, който разработва и товарни дронове, планира да пусне услуга с летящ автомобил в Осака през 2025 г., когато се очаква градът да бъде домакин на Световното изложение. SkyDrive задълбочава своите връзки с Осака през последната година и половина. В края на 2020 г. компанията стана ключов член на кръгла маса, организирана от властите на префектурата. Групата, състояща се от около 40 компании, обсъжда как може да бъде постигната „революция при въздушната мобилност“.

През август 2021 г. SkyDrive обяви, че проучва търговската реализация на бизнеса с въздушни таксита, включващо и разговори с пет големи компании, сред които изпъкват строителна група Obayashi и компанията за комунални услуги Kansai Electric Power.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още