IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki изкупува обратно дела си от Volkswagen

Японската компания ще плати 3,9 млрд. долара, за да изкупи участието на най-големия си акционер

13:24 | 16.09.15 г.
<p>
	Изпълнителни директори на Suzuki и Volkswagen при сключването на партньорството през 2009 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителни директори на Suzuki и Volkswagen при сключването на партньорството през 2009 г. Снимка: Ройтерс

Автомобилната компания Suzuki Motor Corp изкупува обратно дела си от 19,9%, държан от най-големия ѝ акционер Volkswagen, за сумата от 3,9 млрд. долара, след като международен арбитражен съд нареди през миналия месец германският автомобилен производител да продаде своето участие, съобщава Ройтерс.

Японският производител на автомобили заяви, че в четвъртък ще изкупи обратно 122,77 млн. акции на цената, на която се приключили в сряда, или 3842,50 йени на акция. Така сумата ще достигне 471,74 млрд. йени (3,9 млрд. долара), а изкупуването ще бъде осъществено в извънработното време на фондовата борса в Токио, преди пазарът да отвори.

Suzuki не коментира какво планира да направи с акциите. Даниел Лоуб, мениджър на американския хедж фонд Third Point LLC, който също притежава акции на Suzuki, призова японската компания да анулира акциите, които закупи.

След решението на арбитражния съд на 30 август Лоуб заяви още, че Suzuki трябва да се фокусира върху подобряването на стойността за съществуващите акционери.

Suzuki и Volkswagen се съгласиха да се обвържат през декември 2009 г., ангажирайки се в сътрудничество в сферата на технологиите и разширяване на развиващите се пазари, но съюзът скоро се провали. Suzuki подаде молба за арбитраж през ноември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още